Ekspertai: artimiausius dvejus metus naftos kainos mažės

Per artimiausius

Per artimiausius dvejus metus naftos ir jos produktų gavyba pasaulyje padidės ir su kaupu viršys paklausą, dėl to mažės žaliavos kainos.<br>AP
Per artimiausius dvejus metus naftos ir jos produktų gavyba pasaulyje padidės ir su kaupu viršys paklausą, dėl to mažės žaliavos kainos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2013, 12:13 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:42 PM

JAV ekspertų paskaičiavimais, 2013 metais naftos ir jos produktų gamyba išaugs 1 mln. barelių per parą, o 2014 metais, kai paspartės pasaulinės ekonomikos atsigavimo po krizės procesas, - 1,7 mln. barelių. „Daugiausia naftos gavybą padidins šalys, neįeinančios į OPEC, visų pirma, JAV ir Kanada“, - teigia ekspertai. Jų nuomone, nepriklausomų gamintojų naftos gavyba šiais metais padidės 1,4 mln. barelių per parą, o kitais - 1,3 milijono.

Tuo tarpu OPEC narės sumažins žaliavos gavybą 2013 metais 0,6 mln. barelių per parą ir 2014-aisiais išsaugos pasiektą ribą, norėdamos palaikyti priimtinas kainas pasaulinėse rinkose. Libija, Irakas, Nigerija ir Angola padidins gavybą, o pagrindinė kartelio atrama - Saudo Arabija - bus priversta sumažinti gavybos apimtis. Ir vis dėlto, JAV specialistų prognozėmis, OPEC gavyba ir toliau sieks mažiausiai 30 mln. barelių per parą, o to pakaks, kad būtų patenkinta pasaulinė paklausa.

Ekspertų prognozėmis, „Brent“ naftos kainos, praėjusiais metais siekusios vidutiniškai 112 dolerių, šiemet sumažės iki 105 dolerių, o 2014 metais - iki 90 dolerių. Savo ruožtu, Vakarų Teksaso naftos barelis, kuris praėjusiais metais kainavo 94 dolerius, šiais metais atpigs ir kainuos ne daugiau kaip 90 dolerių, o kitais, atvirkščiai, - pabrangs iki 91 dolerio. Vakarų Teksaso nafta, manoma, atpigs todėl, kad 2014 metais JAV planuojama pradėti eksploatuoti iškart kelis vamzdynus, kurie leis sumažinti išlaidas žaliavos transportavimui iš telkinių iki perdirbimo įmonių, esančių Meksikos įlankos pakrantėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.