Chaosą saulės energetikos rinkoje užprogramavo A. Sekmokas

Žiniasklaida trimituoja apie sumaištį saulės energetikos rinkoje. Vyriausybė pritarė Atsinaujinančių išteklių įstatymo pataisoms, kuriomis ketinama pažaboti nepamatuotą saulės energetikos plėtrą, ir pateiks jas skubos tvarka svarstyti Seimui.

A. Janukonis: "Nenuostabu, kad ketveri A. Sekmoko „darbo“ metai specialistų vertinami kaip tamsos laikotarpis energetikoje".<br>Archyvas
A. Janukonis: "Nenuostabu, kad ketveri A. Sekmoko „darbo“ metai specialistų vertinami kaip tamsos laikotarpis energetikoje".<br>Archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

Jan 16, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:27 PM

Jei įstatymo pataisos bus priimtos, investuotojų į saulės energetiką laukia finansiniai nuostoliai. Verslininkai pirko arba nuomojo žemę jėgainėms statyti, investavo į parengiamuosius darbus, elektrinių įrenginius. Sustabdžiusiųjų saulės energetikos projektus laukia ir baudos nutraukus sutartis su bankais ar projekto investuotojais.

Problemos priežastis – netobula įstatyminė bazė, kurioje paliktos spragos siekiantiems piktnaudžiauti. Be to, sukčiavimu tikrai negalima kaltinti visų, kurie ryžosi investuoti į saulės energetiką.

Keista, tačiau jau spėta pamiršti tikrąjį tvarkos, keliančios chaosą saulės energetikos sektoriuje, autorių. Tvarka, kurios dėka žmonėms gresia prarasti savo brangų laiką, įdirbį ir pinigus, nenukrito iš dangaus.

Tiesiogiai atsakingas už šiuo metu energetikoje vykstančius procesus, tuo pačiu – ir už nevaldomos saulės jėgainių plėtros problemą, yra konkretus asmuo. Tai – buvęs Energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Verta prisiminti, kad buvęs ministras absoliučia nekompetencija energetikos sektoriuje garsėjo visus ketverius valdymo metus. Deja, per šį laiką vadovaujantys konservatorių politikai net neužsiminė apie galimybę ministrą pakeisti.

Nenuostabu, kad ketveri A. Sekmoko „darbo“ metai specialistų vertinami kaip tamsos laikotarpis energetikoje.

Lenkime pirštus: pasenusių daugiabučių renovacija iš mirties taško nepajudėjo, triskart pigesnio už gamtines dujas vietinio biokuro plėtra neįgyvendinta, atominės energetikos srityje – totalus fiasko su milijonais, ištaškytais neaiškiems konsultantams.

Ekspertai iki šiol kraipo galvas nesuvokdami A. Sekmoko „reformų“, apie kurias ministras nevengė girtis žiniasklaidoje, naudos nei dujų, nei elektros, nei šilumos ūkiuose.

Šiandien matome, kad buvusio Energetikos ministro palikimas atsirūgs ir saulės energetikos rinkos dalyviams. Neabejoju, kad blogų žinių, susijusių su neefektyvia A. Sekmoko veikla, netruksime išgirsti ir iš kitų energetikos sričių.

Beje, dar 2010 metais energetikai raštu kreipėsi į A. Sekmoką su rekomendacija brangią saulės energetiką plėtoti tik mokslo tikslais. Ekspertai buvusiam ministrui rekomendavo koncentruotis į atsinaujinančius energijos resursus, kuriuos galima panaudoti efektyviau. Deja, šio specialistų patarimo, kaip ir kitų rekomendacijų, A. Sekmokas nesiteikė išgirsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.