A. Butkevičius apie ES taupymo politiką: „Vien taupymas veda į didžiulį nedarbą“

D. Camerono kalba Europoje sulaukė prieštaringų vertinimų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-01-23 18:43, atnaujinta 2018-03-13 09:38

Tokią poziciją ministras pirmininkas išsakė paklaustas, kaip vertina Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono pažadą surengti referendumą dėl narystės ES, prieš tai persiderėjus dėl narystės sąlygų.

„Pritariu kai kuriems pasiūlymams, ypač kalbant apie konkurencingumo didinimą, ūkio plėtrą, naujų darbo vietų kūrimą. Tikrai šitoms mintims pritariu 100 proc. ir manau, kad ES arba tiesiog lyderiai tikrai turėtų šitai sričiai skirti didesnį dėmesį“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Lietuvos Vyriausybės vadovas taip pat teigė, kad ES pernelyg koncentravosi į taupymo politiką ir pareiškė, kad būtina skatinti gamybą. Pakeitus politiką, jo nuomone, „vargu ar kiltų klausimas dėl išstojimo iš ES ar referendumo organizavimo“.

„Buvo kažkada priimami sprendimai dėl austerity (taupymo) priemonių, ekonomikos taupymo tam tikrame laikotarpyje, bet norėčiau pasakyti savo nuomonę, kad užmigta tame procese, nes vien taupymas veda į didžiulį nedarbą, darbo pajamų nuvertėjimą, matome, kad jauni žmonės negali įsidarbinti, sunku sukurti naujas darbo vietas“, - sakė A. Butkevičius.

„Be gamybos skatinimo, be ūkio plėtros skatinimo, vystymo tai, aš manau, nebus galima kalbėti apie jaunų žmonių įdarbinimą. Tos mintys, kurios buvo išsakytos, tikrai yra svarbios, reikšmingos ir į jas turėtų atsižvelgti ir, manau, tada vargu ar kiltų klausimas dėl išstojimo iš ES ar referendumo organizavimo“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas trečiadienį pareiškė, kad surengs referendumą dėl tolesnės Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje (ES), jei laimės kitus rinkimus.

Savo kalboje D. Cameronas taip pat sakė įžvelgiantis „Europos konkurencingumo krizę“ ir „dramatiškai pastaraisiais metais išaugusį“ atotrūkį tarp ES ir jos gyventojų.

„Jei mes neatsakysime į šiuos iššūkius, yra pavojus, kad Europa žlugs, o britų žmonės pakryps pasitraukimo link“, - teigė britų premjeras.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po D. Camerono kalbos pabrėžė, kad Lietuvai naudinga būti „labiau integruotoje Europoje“.

„Globalūs iššūkiai reikalauja solidarumo ir vienybės, visų Europos valstybių veikimo kartu. Vieninga ir stipri Europa - naudinga visiems. Lietuva ir ekonomiškai , ir politiškai bus saugesnė labiau integruotoje Europoje“, - sakė D. Grybauskaitė. Jos pareiškimą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

D. Camerono kalba Europoje sulaukė prieštaringų vertinimų.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas Londono planus dėl referendumo pavadino pavojingais ir pabrėžė, kad negali sutikti su tuo, kad narėms būtų leidžiama laisvai rinktis, po kuria politika jos pasirašo.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad Vokietija yra pasirengusi aptarti Britanijos „pageidavimus“ dėl Europos Sąjungos, bet paragino atsižvelgti, kad kitos šalys taip pat turi savo pageidavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.