Davose - ekonomikos ateitis ir linksmybės

Davosas – rimtų žmonių susitikimo vieta, kur svarstomi tik išskirtinės svarbos klausimai? Anaiptol. Čia pasaulio galingaisiais vadinami atvykėliai sugeba ir neblogai pasilinksminti.

Šįmetis Pasaulio ekonomikos forumas Davose buvo panašus į ankstesnius: viešbučių salėse – kalbančios galvos, lauke – įvairiausi protestuotojai.<br>"Reuters"
Šįmetis Pasaulio ekonomikos forumas Davose buvo panašus į ankstesnius: viešbučių salėse – kalbančios galvos, lauke – įvairiausi protestuotojai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:55 AM

Šįmet Pasaulio ekonomikos forume itin daug dėmesio buvo skirta Rusijai. Šios šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas netgi rėžė įkvepiančią kalbą apie nuostabią savo šalies ateitį.

Tiesa, Davose susirinkę Vakarų ekonomistai D.Medvedevo teiginius vėliau maišė su žemėmis, priekaištavo dėl didžiulės korupcijos Rusijoje ir šios šalies priklausomybės nuo naftos ir gamtinių dujų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Spiegel.de”, „Newsru.com”.

Rusai stebino vakarėliu

Gavęs dar vieną progą atsikirsti rusų vyriausybės vadovas apsiribojo visus nuvylusiu biurokratinių šūkių ir pažadų kratiniu. Nelabai linksma? Nieko tokio! Rusų garbę teko gelbėti kitiems.

Svečiai, užsukę į Rusijos atstovų surengtą vakarėlį, buvo gerokai nustebinti, jei ne apstulbinti.

Auskarų prisisagstęs trimitininkas, vyną iš butelio geriantis saksofonininkas, vien raudonomis kelnaitėmis su širdelėmis mūvintis vokalistas – taip vakarėlį pradėjo rusų roko grupė „Leningrad”.

Šie atlikėjai seniai garsėja alkoholio upėmis ir tekstais, nuo kurių ne vien vaikams linksta ausys. Pasirodymas Pasaulio ekonomikos forume nebuvo išimtis.

Tačiau koncerto metu didžiuliame ekrane nuolat pasirodantys žodžiai „brokeriai”, „globali veikla”, „draudimo verslas” lyg ir nelabai derėjo su tuo, kas skamba nuo scenos.

Tačiau tai – Rusija. Mat grupę „Leningrad” į Šveicariją atgabeno ne bet kas, o antras pagal dydį rusų bankas VTB. Todėl ir jo vadovas Andrejus Kostinas negailėdamas jėgų trypė šokių aikštelėje skambant trankiems ritmams.

Du italai, du Mario

Savo įžymybių vakar pasibaigusiame forume turėjo ir kitos šalys. Pirmiausia – Italija, kuriai atstovavo Mario duetas: Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi ir italų premjeras Mario Monti.

Pastarasis jau seniai nusipelnė daugelio ekspertų pagarbos, nes, subūręs technokratų vyriausybę, pagaliau pastatė ant kojų skęstančią šalį.

Davose M.Monti daugiausia simpatijų surinko atkirtęs Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui, dar kartą grasinusiam pasitraukimu iš Europos Sąjungos. „Europai nereikia nepatenkintų europiečių”, – rėžė britui italas.

Buvo gaudomas ir kone kiekvienas M.Draghi žodis: juk jo vadovaujamas Europos centrinis bankas praėjusiais metais pradėjo supirkinėti sunkiai besiverčiančių valstybių skolas, todėl daugeliui buvo įdomu, kiek laiko tęsis tokia politika ir kokių ji duos rezultatų.

Bankininkai vėl arogantiški

Prieš metus ar dvejus į Davosą atvykę didžiausių pasaulio komercinių bankų vadovai buvo šiek tiek nuleidę galvą: juk daugelį šių įmonių teko gelbėti valstybių pastangomis.

Užtat šįmet jie trykšte tryško pasitikėjimu ir net pasipūtimu.

Ypač JAV „JP Morgan Chase” vadovas Jamie Dimonas, kuris į publikos klausimus atsakinėjo arogantiškai susidėjęs koją ant kojos. Bankas prarado milijardus dolerių? „Mūsų klientai to nepajuto.” Neskaidrūs finansų produktai? „O jūs nutuokiate, kaip veikia lėktuvo variklis?” Tokie buvo J.Dimono atsakymai.

Žygiavo pusnuogės merginos

Paprastai nė vienas Pasaulio ekonomikos forumas neišsiverčia be protestuotojų. Šįmet Davosą mėgino sudrebinti tarptautinis moterų judėjimas „Femen”.

Pusnuoges jo aktyvistes, su dūminiais užtaisais mėginusias skanduoti apie sąmokslą prieš moteris, teko tramdyti šveicarų policininkams. Beje, jie turėjo nuo „Shell” degalinės stogo nukrapštyti ir „Greenpeace” organizacijos narius, protestavusius prieš šios kompanijos planus išgauti naftą Arkties vandenyne.

Davose taip pat buvo įteikti vadinamieji gėdos prizai. Interneto naudotojai vieną jų paskyrė būtent „Shell” už jau minėtus ketinimus.

O JAV banko „Goldman Sachs” valdybos pirmininkas Lloydas Blankfeinas tikriausiai nesitikėjo, kad jo kompaniją gėdingu apdovanojimu „Public Eye” už beribį godumą pagerbs ekspertų komisija. („Spiegel.de”, „Newsru.com”, LR)

Suskaičiavo pinigus ir teršalus

Pasaulio ekonomikos forumo rengėjas Klausas Schwabas su savo komanda šįmet turėtų susišluoti apie 185 milijonus dolerių. Tinklaraštininkai apskaičiavo šią sumą pagal į viešumą praslydusias bilietų kainas.

Pasirodo, vien už patekimą į Davoso susitikimą tenka pakloti 71 tūkst. JAV dolerių. Jei nori dalyvauti bent vienoje privačioje diskusijoje, kaina išauga iki 156 tūkst. dolerių.

Šįmet forume dalyvavo apie pustrečio tūkstančio svečių. Tiesa, valstybių vadovams ir kai kuriems kitiems garbingiems asmenims mokėti nereikia – užtenka rengėjų kvietimo.

Tuo metu svetainės grist.org šeimininkai apskaičiavo, kad svečius į Šveicariją skraidinantys lėktuvai iš viso sudėjus įveikė daugiau nei pusę milijono kilometrų ir į atmosferą išmetė 2,5 tūkst. tonos anglies dvideginio.

Visa tai vien tam, kad garbingi asmenys dar kartą Davose papostringautų apie naujas kovos su visuotiniu klimato atšilimu gaires.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.