Keista rusų užuomina euro zonai

Specialiai LR, Maskva

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas rinkoms pasiuntė įdomų signalą: ši šalis nebenori kaupti savo atsargų eurais, nes labiau gundo juaniai.<br>"Reuters"
Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas rinkoms pasiuntė įdomų signalą: ši šalis nebenori kaupti savo atsargų eurais, nes labiau gundo juaniai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Feb 1, 2013, 7:35 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:13 PM

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas rinkoms pasiuntė įdomų signalą: ši šalis nebenori kaupti savo atsargų eurais, nes labiau gundo juaniai.

Jau tapo įprasta, kad svarbūs rusų valdžios pranešimai pirmiausia pasirodo užsienio žiniasklaidoje. Ne išimtis buvo ir pastaroji žinia, kurią D. Medvedevas pranešė Vokietijos laikraščiui „Handelsblatt”.

Tačiau tuo pat metu šis straipsnis pasirodė ir Rusijos vyriausybės tinklalapyje.

Vadinasi, tai – oficiali valdžios pozicija.

„42 procentai mūsų atsargų sukauptos eurais. Mes galime jų atsisakyti ir pakeisti eurus į kitomis valiutomis išleistus vertybinius popierius”, – įspėjo euro zoną D.Medvedevas.

Pasak Rusijos premjero, pastaruoju metu tikrai neketinama įsigyti daugiau Europos valstybių vertybinių popierių. Kaip galimą euro pakaitalą užsienio atsargų portfelyje jis paminėjo Kinijos juanį.

„Keliomis valiutomis besiremianti pasaulio ekonomika geresnė nei ta, kuriai reikia tik vienos rezervinės valiutos. Žinoma, mes manome, kad euras išliks.

Tačiau būtų dar geriau, jei atsirastų daugiau valiutų, kuriomis galima kaupti atsargas. Juanis gali pretenduoti į šią vietą”, – aiškino D.Medvedevas.

Pastaruoju metu tarptautinės Rusijos atsargos vertinamos 530 milijardų JAV dolerių.

Šiame portfelyje 45,5 proc. atitenka būtent doleriui, 41,7 proc. – eurui, likusi dalis – britų svarui, jenai ir Kanados doleriui.

Būtų sunku patikėti, kad artimiausiu metu šios proporcijos pasikeistų.

Tad ką reiškia tokios D.Medvedevo užuominos? Juolab kad Rusijos centrinis bankas nepriklausomas nuo vyriausybės.

Tačiau be prezidento Vladimiro Putino pritarimo rusų premjeras vargu ar skelbtų tokias svarbias naujienas, ir dar užsienio žiniasklaidai.

Todėl įmanoma, kad Kremlius mėgina tokiomis kalbomis išprovokuoti ne tik Europos, bet ir Pekino reakciją. Nelygu, kokia ji bus, Rusijos užsienio atsargose išties gali atsirasti vietos ir juaniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?