Prezidentė nori žinoti, kas slypi Lietuvos gelmėse

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymi, jog kiekvienai valstybei svarbu žinoti, kiek jos žemės gelmėse slypi gamtos išteklių.<br>J. Stacevičius
Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymi, jog kiekvienai valstybei svarbu žinoti, kiek jos žemės gelmėse slypi gamtos išteklių.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:18 PM

„Prezidentė pabrėžė, kad kiekvienai valstybei labai svarbu žinoti, kiek turi gamtos išteklių, energetinių resursų, todėl Lietuvai taip pat būtina ištirti savo žemės gelmes, žinoti, kas jose slypi, kad galėtumėme prireikus tuos išteklius naudoti žmonių gerovės sukūrimui“, - pirmadienį po susitikimo su tarptautinės energetikos bendrovės „Chevron“ atstovais Prezidentės poziciją pristatė šalies vadovės spaudos atstovė Daiva Ulbinaitė.

Ji pažymėjo, jog D. Grybauskaitė itin didelį dėmesį skyrė gamtosaugos reikalavimams, be to, „Chevron“ atstovų prašė vietos bendruomenės pateikti kuo aiškesnę ir suprantamesnę informaciją.

„Lietuva siekia užsitikrinti energetinį savarankiškumą, todėl turime užsitikrinti energetinių šaltinių įvairovę. Jeigu skalūnų dujų paieška būtų sėkminga, tai galėtų tapti dar viena alternatyva brangioms šiuo metu vartojamoms dujoms“, - kalbėjo D. Ulbinaitė.

„Chevron“ Europos, Eurazijos ir Viduriniųjų Rytų žvalgymo bei gamybos prezidentas Jay Johnsonas pažymėjo, jog susitikimas su Lietuvos šalies vadove buvo produktyvus.

„Aptarėme Lietuvos energetikos sektoriaus reikalus, kalbėjome apie naftos bei dujų paieškos šalyje perspektyvas. Prezidentei trumpai pristačiau „Chevron“ kompanijos patirtį pasaulyje, apsvarstėme darbo Lietuvoje planus“, - po susitikimo žurnalistams pasakojo jis.

J. Johnsonas pabrėžė, jog kompanija „Chevron“ energijos išteklių srityje visame pasaulyje atsakingai dirba jau daugiau nei 130 metų, o jos pagrindinė vertybė - žmonių ir aplinkos saugumas.

„Kad ir kur būtume, gerbiame savo kaimynus, bendradarbiaujame su vietos valdžia ir bendruomenėmis, investuojame į jų gerovę“, - kalbėjo jis.

Paklaustas, kaip bandytų įtikinti Tauragės regiono žmones nebesipriešinti skalūnų dujų žvalgybai ir nebesibaiminti dėl giluminių vandenų taršos, „Chevron“ atstovas akcentavo dialogo su vietos bendruomene svarbą.

„Mes bendradarbiaujame su vietos bendruomenėmis, atsakome į jų užduodamus klausimus, vystome dialogą. Norime padėti jiems suprasti, kad dirbame, atsižvelgdami į aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus. Suprantame, koks svarbus jiems geriamasis vanduo, tačiau grėsmės mes jam nekeliame“, - tikino kompanijos atstovas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano kitaip. Jis primena, jog didžiausias pasipriešinimas skalūnų dujų gavybai vyksta ne Europoje, o JAV.

„JAV ūkininkai, mokslininkai, aplinkosaugos organizacijos skelbia šokiruojančius faktus apie šios pramonės daromą žalą jų dirbamai žemei, vandeniui ir gyvūnijai.

Šios technologijos ypatybė yra daug greta esančių gręžinių, milžiniško kiekio vandens ir keliolikos rūšių chemikalų naudojimas uolienoms plėšyti“, - savo išplatintame pranešime rašo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Sausio 15 d. buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė „Chevron“. Dar dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.