Dėl Ūkio banko bankroto gresia teismų maratonas (papildyta)

Ūkio bankui iškėlus bankroto bylą bus sudaryta kreditorių eilė, o didžiausiu kreditoriumi taps „Indėlių ir investicijų draudimas“. Taigi iš esmės nebelieka jokių galimybių atgauti indėlius tiems, kas laikė daugiau 100 tūkstančių eurų.

Ūkio banke sudegė akcininkų bei stambiųjų indėlininkų pinigai.<br>R. Danisevičius
Ūkio banke sudegė akcininkų bei stambiųjų indėlininkų pinigai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 25, 2013, 6:59 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:59 AM

Teisininkas Mindaugas Palijanskas sako, kad nėra teisinga, kai daugiau pinigų banke laikusiems indėlininkams nepalieka net teorinių šansų atgauti savo lėšas.

„Jie yra blogi todėl, kad turi daugiau pinigų. Tokia logika. Tačiau sąlygos visiems turėtų būti vienodos“, - mano M. Palijanskas.

Ūkio banko akcininko Vladimiro Romanovo sesuo Olga Gončaruk paprašė Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho sukurti parlamentinę tyrimo grupę. Ši esą turėtų aiškintis, ar Lietuvos bankas teisėtai atskyrė Ūkio banko dalis – į gerąją ir blogąją. Apie tai informavo pats V. Uspaskichas.

Principas – atskirti blogąjį ir gerąjį banką jo net nenacionalizavus teisininkui primena tyčinį bankrotą. Pavyzdžiui, „Snoro“ atveju visi indėlininkai stojo į bendrą kreditorių eilę.

M. Palijanskas prognozuoja, kad stambieji indėlininkai pasinaudos proga bylinėtis dėl to, kaip buvo perimtas bankas.

Tą patį prognozuoja ir Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

„Bylų bus daug. Tik klausimas – kas bus pagrindinis taikinys. Atsakyti turės ir banko vadovybė, ir auditoriai. Prieš reguliatorių – Lietuvos banką irgi gali būti bylų“, - įsitikinęs V. Plunksnis.

Ūkio banko akcininko Vladimiro Romanovo sesuo  Olga Gončaruk paprašė Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho sukurti parlamentinę tyrimo grupę. Ši esą turėtų aiškintis, ar Lietuvos bankas teisėtai atskyrė Ūkio banko dalis – į gerąją ir blogąją. Apie tai informavo pats V. Uspaskichas.

Tačiau Centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas mano, kad pirmą kartą Lietuvos istorijoje tokiu būdu išspręsta bankinė krizė.

Ūkio banko klientai galės naudotis savo sąskaitomis jau šios savaitės pabaigoje, pažadėjo Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda. Pasak jo, į Šiaulių banką perkelta maždaug 200 tūkst. klientų.

„Pasirašėme sutartį dėl dalies Ūkio banko turto ir įsipareigojimų. Klientų skaičius didelis, turtas didelis. Tai užtruks keletą dienų”, – sakė A.Žiugžda.

Šiaulių bankas perėmė grynuosius pinigus, vertybinius popierius, nekilnojamąjį turtą, esantį Lietuvoje. „Turto vertė preliminari, galutinė turto vertė bus nustatyta per tris mėnesius”, – vardijo A. Žiugžda.

Perimto turto švari dalis – apie 1,9 mlrd. litų, likusi dalis – 800 mln. litų – „Indėlių ir investicijų draudimo”.Bendra į Šiaulių banką perkeliamų įsipareigojimų klientams suma siekia 2,7 mlrd. litų, tokia pati yra ir perkeliamo turto bei „Indėlių ir investicijų draudimo” įnašo vertė – 2,7 mlrd. litų.

Blogam bankui – bankrotas

„Dieną naktį derėjomės. Tikrai derybos buvo sudėtingos, intensyvios”, – sakė A. Žiugžda. Tiesa, netrūksta abejonių, kad derybos tebuvo imitacija.

Esą su Šiaulių banko akcininkais – Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku jau anksčiau sutartos visos detalės

.Šeštadienį vakare pranešta, kad laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Audickas, Šiaulių bankas ir valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas” pasirašė trišalę sutartį, pagal kurią Šiaulių bankas perims dalį Ūkio banko įsipareigojimų, turto, teisių ir sandorių.

Blogajai Ūkio banko daliai, kuriai lieka Šiaulių banko neperimamas turtas, bus iškelta bankroto byla.

„Blogajam bankui bus iškelta bankroto byla. Bus paskirtas banko bankroto administratorius”, – šeštadienį spaudos konferencijoje sakė A. Audickas.

A. Audickas vėliau BNS teigė, kad blogosios Ūkio banko dalies vertė siekia 400–500 mln. litų – ji svyruoja nelygu vertinimas.

Pasak jo, didžioji dalis Ūkio banke liekančio turto yra labai rizikinga.„Tai nekilnojamasis turtas Rusijoje, Škotijoje. To turto išieškojimas gali būti sudėtingesnis”, – spaudos konferencijoje teigė A . Audickas.

Bus daug bylų

M. Palijanskas prognozuoja, kad stambieji indėlininkai pasinaudos proga bylinėtis dėl to, kaip buvo perimtas bankas.

Tą patį prognozuoja ir Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis

.„Bylų bus daug. Tik klausimas, kas bus pagrindinis taikinys. Atsakyti turės ir banko vadovybė, ir auditoriai. Prieš reguliuotoją – Lietuvos banką irgi gali būti bylų”, – įsitikinęs V.Plunksnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.