Prancūzija palaikys Lietuvos ūkininkus

Lietuva gali tikėtis Prancūzijos palaikymo sprendžiant žemės ūkio klausimus kai pirmininkaus Europos Sąjungos tarybai. Taip Lietuvos žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną patikino Prancūzijos žemės ūkio, maisto ir miškininkystės ministras Stephane'as Le Follas sekmadienį per susitikimą Pasaulinėje žemės ūkio tiekėjų ir gyvulių augintojų parodoje SIMA.

V. Jukna (dešinėje) Prancūzijoje susitiko su šios šalies žemės ūkio ministru S. Le Follu.<br>SIMA
V. Jukna (dešinėje) Prancūzijoje susitiko su šios šalies žemės ūkio ministru S. Le Follu.<br>SIMA
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

2013-02-25 12:49, atnaujinta 2018-03-11 03:22

„Mes diskutavome apie pirmininkavimo prioritetus. Kol kas yra dvi hipotezės: arba ES žemės ūkio politikos reforma bus sutarta per Airijos pirmininkavimą, arba ne.

Jeigu ne, atsakomybė baigti diskusijas atiteks Lietuvai. O jeigu reforma bus suderėta, Lietuvai atiteks svarbus pereinamasis laikotarpis, kai vyks diskusijos dėl reformos įgyvendinimo, teisės aktų. Bet kuriuo atveju mes žinome, kad per Lietuvos pirmininkavimą bus daug darbo, dėl to nusprendėme sustiprinti mūsų bendradarbiavimą“, - po susitikimo lrytas.lt sakė S. Le Follas.

Lietuvos žemės ūkio ministras pakvietė savo kolegą į rugsėjo 8 dieną Vilniuje vyksiančią neformalią žemės ūkio tarybą. Surengti tokį renginį atsakomybė tenka kiekvienai pirmininkaujančiai šaliai.

Prancūzas į kvietimą sureagavo teigiamai. „Aš pasistengsiu“, - pažadėjo S. Le Follas.

Prieš pirmininkavimą – ryšių mezgimas

Paklaustas, ar jaučiasi pasiruošęs pirmininkauti žemės ūkio taryboms, V. Jukna nedaugžodžiavo.

„Būtina jaustis pasiruošusiam. Žinoma, yra tam tikro nerimo, tai natūralu. Norisi, kad viskas vyktų gerai, kvalifikuočiau. Stengiamės tai ir daryti - dirba ministerijos komanda, Briuselyje yra Žemės ūkio atašė, jie puikiai situaciją valdo“, - sakė ministras. Jis patikino gaunąs pakankamai daug informacijos būsimo pirmininkavimo klausimais ir dabar pagrindinį dėmesį skiriantis ryšių su ES kolegomis užmezgimui. „Kad esant reikalui galima būtų lengviau ieškoti kompromisų, ko tikrai reikės“, - teigė V. Jukna.

Susitikimas su kolega iš Prancūzijos V. Juknai paliko „šiltą ir gerą įspūdį“. S. Le Follo šypsena ir laisvas bendravimas pasibaigus susitikimui irgi neišdavė įtampos. 

Prancūzai – už solidarumą dėl paramos žemdirbiams

Baltijos šalims jautriu tiesioginių išmokų klausimu Prancūzija pasisako „už solidarumą“ su šalimis, kurios šiuo metu gauna mažiausias tiesiogines išmokas. Tarp jų – ir Lietuva.

Paskutiniajame Europos vadovų susitikime dėl daugiamečio ES biudžeto sutarta, kad tiesioginių išmokų lygis visose Bendrijos šalyse iki 2020 metų turi pasiekti 196 eurus už hektarą.

Pagal naują pasiūlymą yra numatoma, kad tiesioginės išmokos pradės didėti nuo 2015 metų. Visų šalių narių, kurių tiesioginės išmokos už hektarą yra mažiau nei 90 proc. ES vidurkio, iki 2020 metų trečdaliu priartės prie vidurkio.

Šiuo metu Lietuvos ūkininkai gauna 143 eurų už hektarą tiesiogines išmokas. ES vidurkis yra 249 eurai už hektarą. Tam, kad šis Europos vadovų susitarimas įsigaliotų jam dar turi pritarti Europos Parlamentas.

„Aš susitiksiu su vienos didžiausių europinių grupių prezidentu, kuris yra prancūzas, ir mes diskutuosime apie šitą siužetą“, - sakė S. Le Follas.

Lietuvos žemės ūkio ministras išreiškė viltį, kad ES biudžetui bus pritarta.

„Tai suteiktų aiškumo, ir tada būtų galima dirbti su žemės ūkio reforma ir kitais klausimais”, - sakė V. Jukna.

Iniciatyvos dėl didesnės kontrolės

Prancūziją ir kai kurias kitas ES valstybes sukrėtęs arklienos skandalas Lietuvos nepalietė. Bet suprasdami visų piliečių norą tiksliai žinoti, kas yra jų lėkštėje, abu ministrai pasisakė už stipresnę kontrolę.

„Idėja yra tokia, kad mes turėtume žinoti perdirbtos mėsos kilmę. Turime pagerinti kontrolę visose šalyse, kad užtikrintume vartotoją”, - sakė Prancūzijos ministras.

Apie tai bus diskutuojama pirmadienį Briuselyje vysiančiame ES žemės ūkio ministrų susitikime.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.