Rinkų apžvalga: Ispanija atrodo geriau nei pernai, bet vis dar blogai

Dauguma Azijos ir Europos biržų ketvirtadienį žaliavo. JAV biržos taip pat atsidarė su nedideliu prieaugiu, kurį iš dalies lėmė geri JAV BVP duomenys. Ispanijos, paskelbusios apie biudžeto deficitą, viršijusį tikslinę ribą, ir šeštąjį iš eilės ketvirtį recesijoje 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas vis dėlto mažėjo iki 5,1 procentų.

„Bankia“, vienas iš nacionalizuotų Ispanijos bankų, paskelbė 19 mlrd. eurų nuostolį už 2012 m. – tai didžiausias visų laikų nuostolis Ispanijos bendrovių istorijoje (nuotraukoje - banko vadovas Jose Goirigolzarri).<br>AP
„Bankia“, vienas iš nacionalizuotų Ispanijos bankų, paskelbė 19 mlrd. eurų nuostolį už 2012 m. – tai didžiausias visų laikų nuostolis Ispanijos bendrovių istorijoje (nuotraukoje - banko vadovas Jose Goirigolzarri).<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2013, 8:20 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:48 PM

Ketvirtadienį paskelbta, kad JAV ekonomika per paskutinį ketvirtį paaugo tik 0,1 procento. Tai antrasis BVP įvertis. Prieš mėnesį vertinta, kad ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su trečiuoju, BVP krito 0,1 procento. Nors įvertis ir teigiamas, tai lėčiausias JAV ekonomikos augimas per daugiau nei trejus metus. JAV vertybinių popierių rinkos mažėjimo virtimą augimu bent jau atsidarymo metu vertino teigiamai.

Biržose optimizmą kėlė kaip ir kiekvieną ketvirtadienį JAV skelbtas naujų paraiškų pirmą kartą gauti bedarbystės pašalpą skaičius, kuris šią savaitę buvo mažesnis nei tikėtasi ir mažesnis nei prieš savaitę.

Ispanijos makroekonominiai rodikliai buvo sutikti nevienareikšmiškai. Didžiulis 6,74 proc. biudžeto deficitas buvo mažesnis nei 8,9 proc. 2011 m., tačiau 0,4 proc. punkto viršijo Briuselio nustatytą 6,3 proc. maksimumą.

Šiemet biudžeto deficitui nustatytos 4,5 proc. lubos. Ketvirtojo ketvirčio BVP buvo 0,8 proc. mažesnis nei trečiojo ketvirčio – taigi susitraukimas paspartėjo daugiau negu dvigubai. Tai šeštasis iš eilės neigiamo augimo ketvirtis. Šalyje fiksuojamas 26 proc. nedarbo lygis, ispanų taupymas yra sumažėjęs, tačiau smunka ir jų vartojimo išlaidos.

Taip pat ketvirtadienį „Bankia“, vienas iš nacionalizuotų Ispanijos bankų, paskelbė 19 mlrd. eurų nuostolį už 2012 m. – tai didžiausias visų laikų nuostolis Ispanijos bendrovių istorijoje.

Euro zonos metinė infliacija sausio mėnesį sumažėjo iki 2 proc. nuo gruodį buvusių 2,2 procentų. 12 mėnesių vidurkis šiuo metu yra 1,9 proc. – tai šiek tiek žemiau nei Europos centrinio banko 2 proc. tikslinės infliacijos lygis. ECB, norėdamas paskatinti ekonomiką, gali imtis tolesnio palūkanų normų mažinimo nuo šiuo metu ir taip rekordiškai mažų 0,75 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.