Dėl amerikiečių nesutarimų laukia karšta vasara finansų rinkose

JAV respublikonams ir demokratams nesusitarus dėl biudžeto deficito mažinimo būdų, prezidentui Barackui Obamai neliko nieko kito, kaip tik pasirašyti įsaką dėl tiesioginio išlaidų karpymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

2013-03-05 11:37, atnaujinta 2018-03-10 14:41

Iš Vašingtono jau išsiųsti pranešimai įvairiausioms šalies agentūroms, kiek jos turi sumažinti savo sąnaudas. Mat per metus Amerika turi sutaupyti milžinišką sumą – 85 milijardus JAV dolerių.

Tai reiškia, kad ims buksuoti ekonomika, galbūt pakils nedarbo lygis. Neabejojama, kad tai sulauks nemenko atgarsio visame pasaulyje.

- Kaip JAV politikų nesugebėjimas susitarti dėl biudžeto deficito mažinimo ir automatinis išlaidų karpymas atsilieps šios valstybės ekonomikai?, - „Lrytas.lt“ pasiteiravo DNB banko finansų analitikės Jekaterinos Rojakos.

- Diržų veržimasis, ypač tokiu mastu, kaip numatyta JAV, turi nemenkos įtakos tiek šalies raidai, tiek ir finansų rinkoms.

Įvairiais skaičiavimais, įsigaliojus automatinei federalinio biudžeto išlaidų mažinimo programai, JAV ekonomika gali netekti apie 0,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) metų prieaugio, o darbo rinkai šis išlaidų apkarpymas gali kainuoti 750 000 prarastų darbo vietų per visą programos veikimo laikotarpį - 10 metų.

Tai didžiulis išbandymas net ir gana greitai atsigaunančiai ekonomikai, o JAV tik rodo pirmuosius tvaresnės ekonominės plėtros daigus.

Nerimą stiprina ir prastesnis nei tikėtasi perskaičiuotas JAV BVP 4 ketvirčio grandinis ekonomikos augimo rodiklis - 0,1 proc., nors buvo laukta 0,5 proc.

- Vadinasi, ir kitose šalyse, ir pasaulio finansų rinkose artimiausiu metu vargu ar bus ramu?

- Be jokios abejonės, tokio dydžio federalinio biudžeto išlaidų mažinimo iniciatyva JAV gali turėti neigiamos įtakos ir pasaulio raidai.

Tuo labiau kad 85 mlrd. JAV dolerių - tai tik šių metų siekis apriboti viešąsias išlaidas, o vasarą dar itin sunkios derybos dėl 2014 m. biudžeto bei skolos limito dydžio.

Tikėtina, kad vasarą finansų rinkoje bus karšta ir kupina nerimo. O JAV politikams dar sykį nesusitarius galima vėl laukti kredito reitingų peržiūros, brangesnio skolinimosi bei JAV dolerio ir euro kurso korekcijų.

- Ar tokia padėtis gali turėti įtakos ir Lietuvai?

- Nors tiesioginiai Lietuvos ir JAV ekonominiai ryšiai nėra itin stiprūs, tam tikro „bangavimo“ galime sulaukti ir mes,

Visų pirma, fiskalinio karpymo programos poveikis ir galimi nesutarimai tarp Amerikos politikų dėl jos vykdymo gali turėti neigiamos įtakos pasaulio eksportui. Kartu - ir taip stipriai pažeistai Europos finansų rinkai ir euro zonos atsigavimo spartai.

Tokio neapibrėžtumo sąlygomis itin svarbu užtikrinti tvarų ekonomikos augimą Lietuvoje, nesiblaškyti ir siekti solidarumo priimant ekonominės politikos sprendimus. Tik taip Lietuvos valtelė turi gerų galimybių išlaviruoti audringoje finansų jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.