Sveikatos ministro užkardos žmonėms – ne prie širdies

Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio planai atima iš žmonių teisę rinktis, kokioje – privačioje ar valstybinėje gydymo įstaigoje gydytis. Tokią žmonių nuostatą atskleidė ką tik atlikta gyventojų apklausa.

Žmogaus valia rinktis, kokioje - privačioje ar valdiškoje gydymo įstaigoje gydytis.<br>R. Danisevičius
Žmogaus valia rinktis, kokioje - privačioje ar valdiškoje gydymo įstaigoje gydytis.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 10:38 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:32 PM

Keturi penktadaliai Lietuvos gyventojų yra įsitikinę, kad jie patys turi spręsti, kokioje gydymo įstaigoje gydytis. Kone trys ketvirtadaliai apklaustųjų yra įsitikinę, jog mokėdami privalomojo sveikatos draudimo įmokas jie bet kokioje įstaigoje privalo gauti kompensuojamųjų paslaugų.

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba inicijavo apklausą, ketindama išsiaiškinti, kokios nuostatos laikosi žmonės, varstantys poliklinikų, šeimos gydytojo kabinetų ar ligoninių duris. Palaiko jie ar ne Sveikatos apsaugos ministerijos poziciją žmonių sumokėtas sveikatos draudimo lėšas perduoti valstybinėms gydymo įstaigoms.

Apklausė žmones Bendrovės „Spinter tyrimai“ ką tik atlikta apklausa – nepalanki Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užmojui nustumti privačias gydymo įstaigas nuo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

Apklausoje dalyvavusių respondentų buvo paprašyta atsakyti, ar jie pritaria teiginiui, kad žmonės turi teisę pasirinkti, kokioje sveikatos priežiūros įstaigoje – valstybinėje ar privačioje– jie nori gydytis.

80 proc. apklaustųjų į klausimą atsakė, jog tam pritaria. 9 proc. nepritaria žmonių pasirinkimo teisei ir 11 proc. negalėjo pareikšti savo pozicijos.

Pinigai „seka“ paskui ligonį

Respondentų taip pat buvo klausiama, ar jie pritaria, kad PSD pinigai turi „atkeliauti“ paskui pacientą į jį gydančią įstaigą, nepaisant, ar ji valstybinė, ar privati. Tai yra, kad kur besigydytų žmogus, už jam suteiktas paslaugas gydymo įstaigai turi būti sumokėta iš PSDF biudžeto.

Ir šiuo atveju daugumos žmonių nuomonė kertasi su sveikatos apsaugos ministro nuostata dėl PSD lėšų. 69 proc. apklaustųjų mano, kad mokesčių mokėtojų pinigai gali keliauti paskui juos į jų gydymo įstaigą. Ministro poziciją palaiko 13 proc. respondentų. Beveik penktadalis (17 proc.) respondentų negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba (LPOAT) vienija 30 pacientų organizacijų. Jos pirmininkė Vida Augustinienė teigia, jog apklausos duomenys patvirtina, kad V. Andriukaičio planai sveikatos apsaugos srityje visiškai prasilenkia su daugumos Lietuvos žmonių lūkesčiais ir norais.

„Ir didžiausios pacientų organizacijos Lietuvoje, ir Europos pacientų forumas, ir aš asmeniškai esame ne kartą išreiškę savo nuogąstavimus dėl ministro užmojų. Jais norima atimti iš pacientų teisę rinktis. Dabar yra aišku, ką apie V. Andriukaičio planus galvoja dauguma paprastų žmonių. Viliuosi, kad ministras pagaliau nustos skaldyti visuomenę ir pradės paisyti Lietuvos gyventojų interesų“, – sako V. Augustinienė.

Ministras - prieš?

V. Andriukaitis viešojoje erdvėje yra ne vieną kartą minėjęs, kad jo vadovaujama ministerija planuoja apriboti pacientų teisę naudotis PSD įmokomis, kompensuojant gydymą privačiose sveikatos priežiūros įstaigose.

LPOAT užsakymu viešosios nuomonės apklausą atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų vasario 19-27 d. Tyrime dalyvavo 1001 Lietuvos gyventojas. Tyrimo rezultatai reprezentuoja šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų nuomones ir vertinimus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.