Lietuviški stebuklai: minimali alga didėjo, o atlyginimai – ne

Šių metų pradžioje Vyriausybei padidinus minimalų atlyginimą iki tūkstančio litų, algos padidėjo tik maždaug trečdaliui mažiausias pajamas gavusių gyventojų. Spėjama, kad daugybė verslininkų, užuot žmonėms kėlę algas, mažino etatų dydžius.

Minimalios algos padidėjimą šių metų pradžioje pajus tik apie trečdalis žmonių.<br>V. Ščiavinskas
Minimalios algos padidėjimą šių metų pradžioje pajus tik apie trečdalis žmonių.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 25, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:56 AM

„Sodros“ duomenimis, palyginus mažiausiai uždirbančių žmonių algų dinamiką praėjusių metų lapkritį ir šių metų sausį, šiais metais atlyginimai iki 1000 litų padidėjo 107 tūkst. žmonių, nepadidėjo – 207 tūkst. žmonių.

Tokius duomenis Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos susitikime su socialinių reikalų ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene paviešino buvęs ministras Rimantas Dagys.

„Minimalios algos, matyt, daugiausia didėjo tik valstybiniame sektoriuje. O privačiame sektoriuje buvo mažinami etatų dydžiai iki 0,75 ar panašiai. Tuomet išlaidos verslininkams nepadidėjo“, - įsitikinęs R. Dagys.

Ministrė žada didinti kontrolę

To, kad daugybė verslininkų vengė didinti minimalų uždarbį iki tūkstančio litų, neneigė ir ministrė.

„Mes aktyviai bendradarbiaujame su Valstybine darbo inspekcija, kuri stengiasi, kad tokių atvejų būtų kuo mažiau“, - sakė ministrė.

Konservatorius R. Dagys sako, kad tokį dalies verslininkų elgesį buvo galima prognozuoti.

„Minimalus atlyginimas buvo padidintas per greitai. Tai reikėjo daryti nuosekliai, pamatuotai, duoti verslininkams laiko pasiruošti. Tie, kas turėjo užsakymų, žmonių neatleido, o tiesiog sumažino etatų dydžius“, - teigė R. Dagys.

Jis pripažįsta, kad naujausia „Sodros“ informacija neleidžia visiškai tiksliai atskleisti piktnaudžiavimo atvejų, nes dalis žmonių ir anksčiau dirbo ne visą darbo laiką, tačiau blogos tendencijos aiškios.

Gali būti, kad tokiems darbuotojams dalis algų išmokama vokeliuose.

Tikisi, kad situacija pagerės

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas sako, kad panašių atvejų būdavo ir anksčiau, kai valdžia didindavo minimalų atlyginimo dydį.

„Lietuviai yra labai išradingi žmonės ir randa būdų kaip apeiti įstatymus“, - sako ilgą laiką Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete dirbęs parlamentaras.

Vis dėlto jis tikisi, kad po kelių mėnesių situacija pagerės ir oficialiai nurodomi žmonių atlyginimai padidės.

„Juk žmonės mato, kas darosi, žino, kokios algos yra kitur. Anksčiau ar vėliau jie pradės reikalauti, kad darbdaviai jiems pakeltų atlyginimus iki minimumo. Nemanau, kad sumažinus etato dydį jiems sutrumpėjo ir darbo laikas“, - kalbėjo A. Sysas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.