R. Šadžius: „Taupymas - prioritetas, bet ne tikslas savaime“

Finansų ministras Rimantas Šadžius Amerikos prekybos rūmų surengtoje diskusijoje sakė, jog gerbia buvusios Vyriausybės nuveiktus darbus siekiant subalansuoti biudžetą ir užtikrinti fiskalinę drausmę. Anot jo, fiskalinis stabilumas išlieka ir šios Vyriausybės prioritetu, tačiau ne savaiminiu tikslu.

Ministras kaip svarbiausią finansų srityje kol kas nuveiktą Vyriausybės darbą išskyrė minimalios algos padidinimą iki 1000 litų.<br>V. Balkūnas
Ministras kaip svarbiausią finansų srityje kol kas nuveiktą Vyriausybės darbą išskyrė minimalios algos padidinimą iki 1000 litų.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 26, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:33 AM

„Nors dabartinę Vyriausybę sudaro kitos partijos, mes gerbiame buvusios Vyriausybės nuveiktus darbus fiskalinio stabilumo užtikrinimo srityje“, - Amerikos prekybos rūmams pristatydamas naujosios Vyriausybės finansinę politiką sakė R. Šadžius.

Vis dėlto ministras pažymėjo, kad dabar Vyriausybę sudaro „labiau kairiosios partijos“. Anot jo, tai reiškia, kad taupymas ir išlaidų mažinimas nėra pats svarbiausias Vyriausybės prioritetas ir tikslas savaime, bet bus siekiama ir užtikrinti, kad vartojimas kiltų.

„Fiskalinis stabilumas - sąlyga, kurią išpildydama Vyriausybė gali imtis ir kitų žingsnių. Fiskalinis stabilumas ir ekonomikos augimas neturėtų būti priešinami. Šie dalykai gali papildyti vienas kitą“, - teigė R. Šadžius.

Ministras kaip svarbiausią finansų srityje kol kas nuveiktą Vyriausybės darbą išskyrė minimalios algos padidinimą iki 1000 litų.

„Tai buvo teisingas žingsnis. Iš pradžių aš į tokį sprendimą žiūrėjau atsargiai, bet dabar, praėjus keliems mėnesiams, vis labiau ir labiau įsitikinu, kad tai buvo teisingas žingsnis“, - sakė ministras.

R. Šadžius minėjo, kad mokesčių reforma yra vienas iš pagrindinių šios Vyriausybės prioritetų. Tačiau reformos detalių jis neatskleidė - pasak jo, šiuo klausimu suformuota darbo grupė vis dar dirba ir iki liepos 1 d. pateiks pirmąjį pasiūlymų paketą Seimui.

Ministras pažymėjo, kad darbo grupė stengsis atspindėti visus skirtingus požiūrius į mokesčių reformą. Anot jo, svarstomos visos galimybės - ir PVM lengvatos, ir darbo mokesčių mažinimas, ir mažesni mokesčiai verslui, o galiausiai sprendimas bus priimtas konsensusu.

„Galiu jums pažadėti vieną dalyką - nuoširdumą ir atvirumą. Kai darbo grupė išdiskutuos viską, turėsime variantus ir pasiūlymus, juos pateiksime ne tik Seimui, bet ir visuomenei“, - sakė R. Šadžius.

Anot jo, nors Vyriausybėje dirba skirtingos partijos, vykdant reformą bus siekiama „aukščiausio įmanomo sutarimo lygio“, kad nebūtų kartojamos buvusios Vyriausybės klaidos.

„Naktinė“ mokesčių reforma buvo vienas nesėkmingiausių ankstesnės Vyriausybės darbų. Kai kurie sprendimai, priimti reformos metu, tikrai buvo geri, tačiau pats reformos vykdymo būdas - kaip priimami sprendimai, kaip jie pristatomi publikai, - buvo labai blogas“, - sakė R. Šadžius.

Finansų ministro teigimu, nors kai kurių sprendimų galima tikėtis ir anksčiau, mokesčių reforma visiškai įgyvendinta greičiausiai bus tik 2015 metais.

Kaip dar vieną svarbų dabartinės Vyriausybės prioritetą finansų srityje R. Šadžius išskyrė euro įvedimą. Darbai šioje srityje, pasak jo, vyksta visu pajėgumu.

R. Šadžius sakė nemanantis, kad reikia nuogąstauti dėl euro ateities: pasak jo, euro zonos krizė parodė, kad euro zonos šalys gali pačios, be įsikišimo iš šalies, spręsti problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.