Lietuvos infliacija – mažesnė nei prognozuota

Kovo mėnesį metinė Lietuvos infliacija krito iki 1,5 proc. ir buvo mažesnė nei prognozavo „Danske Bank“ (1,7 proc.). Tai lėmė nepakankamai įvertintas šilumos energijos kainų sumažėjimo poveikis vartotojų kainų indeksui. Kaip ir buvo manyta, pagrindinį poveikį kovo mėnesį infliacijai darė didėjusios drabužių ir avalynės kainos bei brangę maisto produktai.

Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims V. Klyvienė.<br>Įmonės archyvas
Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims V. Klyvienė.<br>Įmonės archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Violeta Klyvienė

Apr 9, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:25 PM

Pirmojo 2013 m. ketvirčio tendencijos rodo, kad Lietuvos vartojimo kainų dinamika kol kas atsilieka nuo mūsų bazinio modelio ir mažėja sparčiau nei prognozavome. Tam teigiamą poveikį darė palankios žaliavų kainų tendencijos. Kita vertus, šaltas pavasaris gali lemti aukštesnes nei paprastai šviežių daržovių kainas. Tačiau, nepaisant to, mes šiek tiek sumažiname savo metinės infliacijos prognozę nuo 2,9 proc. iki 2,5 proc.

Kita vertus, pasaulinėje naftos rinkoje vis dar gausu aukštesnės naftos kainos ženklų, kurie turėtų paskatinti naftos brangimą 2013 m. antrajame ketvirtyje. Geopolitinė įtampa Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regione išlieka, stabilumo neprideda ir agresyvi Šiaurės Korėjos retorika.

Tačiau antrosios 2013 m. pusės tendencijos jau daugiau priklauso nuo Saudo Arabijos atsako į augančią naftos pasiūlą. Greičiausiai OPEC karteris nesugebės koordinuotai sureaguoti į pastarąjį veiksnį, o tai lems naftos kainų sumažėjimą metų pabaigoje.

Taigi, apibendrinant visus 2013 m., galima sakyti, kad išorinių veiksnių rizika kol kas yra subalansuota.

* * * Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims V. Klyvienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.