S. Wozniakas: „Ar mes tikrai valdome technologijas?“

Kuklus inžinierius, tūnojęs Steve'o Jobso šešėlyje ir sukūręs pirmuosius „Apple“ kompiuterius antrą kartą apsilankė Lietuvoje.

Pirmą kartą S. Wozniakas atvyko į Lietuvą 1994 metais ir mokė lietuvių vaikus naudotis kompiuteriais.<br>R. Danisevičius
Pirmą kartą S. Wozniakas atvyko į Lietuvą 1994 metais ir mokė lietuvių vaikus naudotis kompiuteriais.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Apr 20, 2013, 8:52 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:11 AM

Pirmą kartą Steve'as Wozniakas atvyko į Lietuvą 1994 metais ir mokė lietuvių vaikus naudotis kompiuteriais.

Penktadienį jis lankėsi „Login“ konferencijoje ir kalbėjo jau su kitokia Lietuva – pirmaujančia pagal interneto spartą, veržlia ir daug išmanančia apie naująsias technologijas. Tačiau vis dar išklausančia, ko ją gali pamokyti senasis kompiuterių guru. 

„Kai buvau mažas, kompiuteriai buvo keisti dalykai, naudoti daugiausia kosmoso tyrimams. Kai paauglystėje pasakiau tėvui apie savo svajonių kompiuterį, jis pasakė, kad mūsų namas kainuoja mažiau“, - atsiminimais dalinosi Silicio slėnyje užaugęs S. Wozniakas.

Būsimo inžinieriaus rajone visi vaikai mokėjo lituoti. Paaugę jie pradėjo patys susirinkinėti namudinius kompiuterius. Steve'as nebuvo išimtis.

„Kompiuterių pasaulyje reikia viską daryti iš naujo ir galvoti, kaip galima padaryti viską geriau. Mano sprendimas buvo toks, kad „geriau“ reiškia „mažiau“. Visuomet stengiausi kurti kompiuterius, kurie turėtų mažiau ir mažiau dalių. Tuomet kompiuteris tampa mažesnis, greitesnis, pigesnis“, - kalbėjo S. Wozniakas.

Anot jo, tokia filosofija lėmė dabartinių kompiuterių spartą ir „išmanumą“. Tačiau net protingiausias kompiuteris dar negali pakeisti žmogaus.

„Nauji prietaisai leidžia įvaldyti technologiją. Bet ar mes tikrai ją valdome? Žmogų iš įmonės galima atleisti, o ar galima atleisti kompiuterį? Ne. Visi kompiuteriai daro tai, ką mes jiems liepiame.

Prietaisai patys kol kas negalvoja, kaip būtų galima išspręsti problemas“, - pastebėjo S. Wozniakas, pridėjęs, kad tai pasikeis nebent tolimoje ateityje, kai kompiuteriuose bus įdiegamas ir emocinis, ne tik loginis, pagrindas.

O kokią netolimą ateitį S. Wozniakas numato kompiuterijos pasaulyje?

„Mūsų ateitis – protingi kompiuteriai, lengvai suprantantys žmonių kalbą. Mane siutina, kai reikia aiškintis, kaip reikia šnekėti, kad kompiuteris suprastų. Taip pat bus daugiau judesio valdymo.

3D spausdintuvai – ar jie bus tokie populiarūs, kaip kartais prognozuojama? Nemanau. Tai tas pats, kaip dabar turėti mašinų remonto dirbtuvę – ne kiekvienas tai darys ar norės daryti, bet tokių žmonių bus gausu ir visi pažinos bent kelis tuo užsiimančius“, - kalbėjo technologijų žinovas.

Įkūrė „Apple“

„Apple“ gimtadienis – 1976 m. balandžio 1-oji. Tą dieną S. Wozniakas, Steve‘as Jobsas ir Ronaldas Wayne‘as pasirašė kompanijos steigimo sutartį. Tiesa, po vienuolikos dienų pastarasis pasitraukė ir už turėtų 10 proc. „Apple“ akcijų gavo 800 JAV dolerių. 

S. Wozniako kelias „Apple“ link prasidėjo nuo dar vaikystėje įsižiebususios meilės elektronikai ir mokslui.

Viename interviu S. Wozniakas, paklaustas, kaip susidomėjo technologijomis ir mokslu, sakė, kad susidomėjimą lėmė knygos apie Tomą Sviftą, kuriose pasakojamos istorijos apie vaikiną, galintį sukurti bet ką. Be to, meilę mokslui ir elektronikai kurstė ir inžinierius tėtis. 

Meistraudamas ir kurdamas naujus įrenginius S. Wozniakas nelankė specialių kursų, neskaitė tam skirtos literatūros. 

„Kompiuterių, kurie tapo mano gyvenimo meile, kūrimas buvo it dėlionių lipdymas. Stengiausi būti vis geresnis: jei sumanydavau kompiuterį, kuriame buvo 200 lustų, mėginau sukurti tokį, kuriame būtų 150, vėliau – 100“, – interviu yra kalbėjęs „Apple“ kompiuterių kūrėjas. Anot S. Wozniako, pirmasis „Apple“ buvo jo gyvenimo kulminacija. 

„Vieną dieną supratau, kad kai kurios dalys, tokios kaip mikroprocesoriai ir atminties lustai taip atpigo, kad truputį pataupęs galiu jų įsigyti ir sudėlioti savo kompiuterį“, – yra kalbėjęs S. Wozniakas.

Tad 1976 metais atsirado jis – kompiuteris „Apple I“. Nors kompiuteriui stigo klaviatūros, karkaso, o ekranu turėjo pasirūpinti tas, kuris naudojasi kompiuteriu, tai buvo panašu į stebuklą.

Kompiuterių „Apple I“ tebuvo pagaminta apie 200. Jie kainavo 666,66 JAV dolerio. Nežinia – tai tiesa ar smagus pramanas, tačiau S. Wozniakas aiškina, kad kaina buvo tokia, nes ją paprasta spausdinti, be to, jam patikę pasikartojantys skaitmenys. O sąsajų su šėtono skaičiumi čia nereikėtų ieškoti. 

Po metų S. Wozniakas sulipdė „Apple II“.

Konferencijos „Login“ metu jis prisiminė ir pirmąjį įspūdį, kurį jam padarė Steve'as Jobsas.

„Studijų metu įsidarbinau elektronikos parduotuvėje. Ten dirbdamas susipažinau su Steve'u Jobsu. Steve'as buvo labiau hipis, vaikščiojo be darbo, valgė sėklas. O aš visad turėjau darbą, bet jo nekritikavau – visi turime pasirinkimą“, - prisiminė S. Wozniakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.