Kas ketvirta cigaretė Lietuvoje - kontrabandinė

Lietuvoje nelegalios cigaretės sudaro 27,5 proc. rinkos – pagal šį rodiklį šalis yra antra Europos Sąjungoje. Taip skelbia tyrimą atlikusi tarptautinė audito ir verslo konsultacijų bendrovė KPMG.

Kas ketvirta Lietuvoje surūkoma cigaretė – kontrabandinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kas ketvirta Lietuvoje surūkoma cigaretė – kontrabandinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 9:51 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:16 PM

Pagal nelegalių cigarečių suvartojimą Baltijos šalys pirmavo ES: Latvijoje jis buvo didžiausias (30,7 proc. bendro surūkomų cigarečių skaičiaus), Estija buvo trečia (19,7 proc.).

Tai parodė kasmetis „Philip Morris International”, Europos Komisijos ir 27 Europos Sąjungos šalių narių užsakymu atliekamas KPMG tyrimas.

KPMG skaičiuoja, kad pernai nelegalių cigarečių rinka ES didėjo šeštus metus iš eilės – ji išaugo iki 65,5 mlrd. cigarečių (11,1 proc. rinkos).

Visos ES šalys dėl to į savo biudžetą nesurinko apytiksliai 12,5 mlrd. eurų mokesčių.

Lietuvoje KPMG rėmėsi Laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, kad dėl rūkalų kontrabandos į valstybės biudžetą 2012 metais negauta 319 mln. litų akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio.

„Šios problemos nebeįmanoma nutylėti. Jau dabar reikia imtis veiksmų, kad nelegali veikla būtų pažabota, o ja užsiimantys asmenys sulauktų teisinio įvertinimo”, – sakė „Philip Morris Lietuva” korporatyvinių reikalų direktorius Gintautas Dirgėla.

Dėl augančios kontrabandos pavojaus varpais skambina net ir vokiečiai.

Anot šios šalies statistikos tarnybos, šių metų pirmąjį ketvirtį sumokėta mokesčių už 17 milijardų cigarečių.

Tai net 6,8 proc. mažiau negu prieš metus. Be to, šįmet šis rodiklis žemiausias nuo 1990 metų, kai susivienijo Rytų ir Vakarų Vokietija. Skaičiuojama, kad šešėlinė rūkalų rinka Vokietijoje sudaro daugiau nei 11 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.