Kokios ekonomikos mįslės neduoda ramybės finansų ministrui

Nedarbas mažėja, atlyginimai auga, eksportas, vartojimas įsibėgėja, o mokesčių surenkame vis mažiau. Kaip taip gali būti, trečiadienį raunasi plaukus finansų ministras Rimantas Šadžius. Ir baksnoja į statistiką - per pirmąjį šių metų ketvirtį įplaukų iš PVM ir akcizo į biudžetą surinkta dar mažiau nei pernai, kai įtampa dėl euro zonos buvo kur kas didesnė nei dabar.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 23, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:35 PM

Sausį-kovą iš PVM surinkta 2,23 mlrd. litų, nors prognozuota 2,4 mlrd. litų. Rūkome, svaiginamės alkoholiu ir važinėjame automobiliais irgi mažiau. Už visas akcizines prekes surinkta 680,5 milijonų litų, kai buvo prognozuota 719 mln.

Su prognozėmis dar galima apsišauti, tačiau kai pajamų surenkama mažiau nei pernai tuo pačiu metu, to jau negalima atleisti, turbūt taip mąsto ministras.

Mįslės niekaip negalintis įminti R. Šadžius pareikalavo, kad rebusą išspręstų mokesčių inspektoriai ir muitininkai. Šie turės pateikti išsamius paaiškinimus, kodėl sumažėjo mokesčių surinkimas. Be to, pavesta pateikti planą iki balandžio 23 dienos, ką daryti.

Gal sienos tapo dar labiau kiauresnės? Juk kontrabandinės cigaretės dabar atplaukia jau iki pat Vilniaus centro. Automobilių spūstys vėl tapo tokios, kokios buvo prieš krizę. O pajamos iš akcizo vis mažyn ir mažyn. Nepadėjo netgi tai, kad šįmet padidėjo akcizas rūkalams ir dyzelinui.

O gal mokesčių mokėtojai išrado būdą - gaunu daugiau, sumoku mažiau? Daug minčių kyla ministrui, nes jei taip ir toliau, planas surinkti daugiau pajamų nei pernai taip ir liks tik planu. Spragos biudžete ministrui gali atsirūgti panašiai kaip prieš ekonominę krizę, kai ši užgriuvo staiga ir netikėtai, ministrui nespėjus net įspėti visuomenės.

O juk ministrui tereiktų paskambinti bendruoju Mokesčių inspekcijos informacijos telefonu ir paklausti, kas vyksta su PVM mokėjimais. Ir jam greičiausiai būtų paaiškinta, kad nuo šių metų pasikeitė importo PVM įskaitos taisyklės. Jei anksčiau verslas turėjo sumokėti importo PVM kaip užstatą, o lėšas atgaudavo tik po trijų mėnesių, tai dabar to neliko.

Tiesa, biudžetas dėl to praranda laikinas pajamas, tačiau verslui tai labai palengvina gyvenimą. Tai – pačios šios Vyriausybės sprendimas, kurį importuojančios įmonės sutiko liaupsėmis.

Bent jau tokią pajamų iš PVM laikino sumažėjimo versiją pateikė lrytas.lt kalbinti trys mokesčių ekspertai, beje, dirbantys Vyriausybės suburtoje mokesčių sistemos priežiūros darbo grupėje.

Žinoma, gali būti ir daugiau priežasčių. Pirmasis mėnuo įprastai sausesnis pajamų aruode.

Tačiau nė vienas kalbintas ekspertas nesutiko, kad Lietuvoje šįmet staiga pradėjo mažėti vartojimas. O PVM surinkimas ir turėtų parodyti šią tendenciją. Bet prekybos tinklai praneša tik apie augančias apyvartas. Juo labiau, kad pelno mokesčio per ketvirtį į biudžetą surinkta kone dvigubai daugiau nei prognozuota – 231,8 mln., nors tikėtasi 130 mln. litų.

O štai Muitinės departamento vadovas finansų ministrui iš tiesų galėtų parašyti pasiaiškinimą ir paaiškinimą.

Tebemažėjančios pajamos iš rūkalų, alkoholio ir degalų prekybos rodo, kad kovoje su kontrabanda pralaimima į vienus vartus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.