Pinigų trūkumas valdžiai jau kelia nerimą

Finansų ministras Rimantas Šadžius antradienį po Vyriausybės posėdžio pripažino, kad prastas pagrindinių mokesčių į valstybės biudžetą surinkimas jam jau kelia nerimą. Mokesčių inspekcija šiuo metu aiškinasi, kodėl taip atsitiko.

Finansų ministerija aiškinasi, kur dingsta į valstybės biudžetą nepatenkantys pinigai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Finansų ministerija aiškinasi, kur dingsta į valstybės biudžetą nepatenkantys pinigai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 23, 2013, 7:20 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:21 PM

Į valstybės biudžetą pirmąjį šių metų ketvirtį nebuvo gautos planuotos pajamos iš pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų. Jos biudžete sudaro liūto dalį.

R. Šadžius nepatikslino, kiek pinigų trūksta, tačiau pripažino, kad pridėtinės vertės mokesčio surinkta mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Kadangi šalies ekonomika auga, tai yra labai keistas reiškinys.

Sausį-kovą iš PVM surinkta 2,23 mlrd. litų, nors prognozuota 2,4 mlrd. litų. Rūkome, svaiginamės alkoholiu ir važinėjame automobiliais irgi mažiau. Už visas akcizines prekes surinkta 680,5 milijonų litų, kai buvo prognozuota 719 mln.

Pasak finansų ministro, sausį pastebėta atvejų, kai verslininkai susigrąžino daugiau nei įprasta sumokėto pridėtinės vertės mokesčio.

„Yra ir kitų priežasčių. Mokesčių inspekcija ir Muitinės departamentas mano pavedimu analizuoja situaciją“, - antradienį sakė ministras.

Mažiau pajamų surenkama ir iš akcizo, ypatingai už dyzeliną. Ministras spėja, kad taip atsitiko, nes šiemet akcizas dyzelinui didėjo. Galbūt žmonės kaupė atsargas ir iš anksto pirko daugiau degalų. Spėjama, kad žmonės taip pat mažiau važinėjo dėl užsitęsusios žiemos.

Taip pat neatmetama galimybė, kad šiais metais didėjo akcizinių prekių kontrabanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRM komentarai apie transporto priemonės savininko deklaravimo kodą