Seimo nariai apie R. Kuodį: „Įžūlus ir nekompetentingas“

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai pasipiktino Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju Raimondu Kuodžiu. Jo elgesį per Seimo komiteto posėdį pristatant praėjusių metų Lietuvos banko veiklos ataskaitą jie pavadino įžūliu ir nekompetentingu.

Seimo nariai vienas per kitą kartojo žodžius, kad R. Kuodis komitete elgėsi įžūliai, atrodė visiškai nekompetentingas.<br>D. Umbrasas
Seimo nariai vienas per kitą kartojo žodžius, kad R. Kuodis komitete elgėsi įžūliai, atrodė visiškai nekompetentingas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 24, 2013, 7:34 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:53 PM

Seimo nariams kilo abejonių, kodėl pastaruoju metu pastebimai sumažėjo Lietuvos banko pelnas ir į valstybės biudžetą pervedama pelno dalis.

Praėjusiais metais Lietuvos bankas uždirbo 20,67 mln. litų pelno, kai krizės pradžioje – 2009 m. jis siekė 519,44 mln. litų. Parlamentarai stebėjosi, kodėl Lietuvos banko pelnas mažėjo, kai Lenkijoje ir Latvijoje jis esą liko pakankamai didelis.

Lietuvos banko atstovas R. Kuodis tvirtino, kad pelno sumažėjimą nulėmė pasikeitusi ekonominė situacija.

Parlamentarų kantrybė trūko, kai R. Kuodis nesugebėjo atsakyti į kelis Seimo narių klausimus. Buvusiai Seimo pirmininkei Irenai Degutienei jis pasiūlė savo klausimą Lietuvos bankui pateikti raštu.

Pavartęs ataskaitą ir neradęs kažkokių skaičių R. Kuodis taip pat negalėjo atsakyti į Seimo nario Povilo Gylio klausimą. Uždavęs dar vieną klausimą dėl Lietuvos banko funkcijų, P. Gylys iš R. Kuodžio išgirdo pasiūlymą keisti įstatymus, jei jie jam nepatinka.

Tuo, atrodė, ataskaitos svarstymas ir baigėsi, tačiau, kai tik Lietuvos banko atstovai paliko komiteto posėdžių salę, Seimo nariai pratrūko pykčiu.

Seimo nariai vienas per kitą kartojo žodžius, kad R. Kuodis komitete elgėsi įžūliai, atrodė visiškai nekompetentingas. Jį smerkė tiek kairiųjų, tiek dešinių partijų politikai. 

„Jis neatsakė nė į vieną klausimą. Šypsosi idiotiškai, varto savo popieriukus. Vieną grafiką pametė, ir baigtas kriukis“, - piktinosi komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas.

„Ponas R. Kuodis tik politikuoja. Yra taisyklė pasaulyje viena – centrinis bankas nesikiša į Vyriausybės veiklą, jos nevertina ir nekritikuoja“, - jam antrino P. Gylys.

Seimo nariai piktinosi, kad R. Kuodis užimdamas atsakingas pareigas esą jau ne pirmus metus elgiasi destruktyviai – tik kritikuoja svarbius valdžios sprendimus.

Seimo nariai priminė, kad „suvaldyti“ R. Kuodžio nesugebėjo buvęs Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas. Esą dabar reikėtų kreiptis į dabartinį Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską, kad šis imtųsi veiksmų.

„Turiu slaptą idėją. Dabar aš jums ją pasakysiu. Reikia surengti posėdį ir nuspręsti, ar jie (Lietuvos banko atstovai – red.) kompetentingi, ar ne“, - pareiškė komiteto pirmininkas B. Bradauskas.

„Negalime užsimerkę stebėti, kaip tranzuojami iš Lietuvos pinigai. Tai, kiek SEB ir „Swedbank“ sumokėjo pelno mokesčio, yra pasityčiojimas iš Lietuvos“, - aiškino B. Bradauskas. Jo teigimu, per praėjusius dvejus metus didžiausi Lietuvos bankai sumokėjo vos 3 tūkst. litų pelno mokesčių.

Seimo nariai vienas per kitą piktinosi, kad toliau nekreipti dėmesio į R. Kuodžio elgesį negalima. Jie nutarė pasidomėti, kaip veikia centriniai bankai kitose euro neįsivedusiose šalyse ir parengti rezoliuciją, kuriame įvertins Lietuvos banko praėjusių metų veiklą, nes banko pelnas vis mažėja.

R. Kuodis: „Į visus klausimus buvo atsakyta“ Lietuvos banko  valdybos pirmininko pavaduotojas R. Kuodis portalui lrytas.lt tvirtino, kad posėdžio metu nesulaukė nė vieno kritiško žodžio. „Jokio politikavimo nebuvo, posėdžio metu atsakiau į visus klausimus. Čia panašiau į asmeninį politikų norą už kažką atsiskaityti“, - svarstė R. Kuodis. Mažėjantį Lietuvos banko pelną ekonomistas aiškina prasta globalia situacija. „Buvo pasakyta, kad pelnas mažėja dėl to, kad globalinė rinka yra tokia, kad finansų rinkose šiuo metu yra suteikiamos nulinės arba net neigiamos palūkanos. Sunku uždirbti pelną tokiomis sąlygomis“, - tvirtino Lietuvos banko atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.