Taisyklė „pirk dujas arba mirk“ šiandien jau negalioja

Dabartinei Lietuvos vyriausybei pasiraitojus rankoves tenka taisyti buvusios valdžios klaidas. Gerai, jei jos tik vietinės reikšmės. Tačiau kai gręsia tarptautinės sankcijos – tenka pulti strimgalviais.

M. Jokūbaitis
M. Jokūbaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 29, 2013, 4:58 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:17 PM

Kai dienos šviesą išvydo suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) projektas, kai kas drįso suabejoti, ar jis bus ekonomiškai naudingas. Tam Arvydo Sekmoko ministerija rado priešnuodį – dujas iš terminalo privalės pirkti visi. Mažiausiai – 25 procentus reikalingo kiekio.

Taigi pirkėjas – garantuotas, o dėl kainos tarsimės vėliau. Greičiausiai taip svarstė ministras, paskaičiavęs, kiek atsieis terminalas. Juk vien tik laivo nuoma per dieną atsieis 492 tūkstančius litų, o per metus – beveik 180 milijonų litų.

Žinoma, jei tai privers koncerną „Gazprom“ dar labiau sumažinti dujų kainą Lietuvai, terminalas bus naudingas. Bent jau kaip derybinis instrumentas.

Tačiau A. Sekmokas nusprendė, kad jį reikia paversti ir nešančiu pelną. O kaip tai padaryti be prievartos? Jei Lietuva nebūtų Europos Sąjungos nare, 25 procentų taisyklė greičiausiai ir būtų likusi. J. Neverovičius, ko gero, irgi ne visai tikras, ar terminalas veiks pelningai.

Bet jei esame Europos šeimoje, tai ir bendras taisykles reiktų gerbti. Įpareigoti privačius verslininkus pirkti dujas iš vieno šaltinio – skamba ne visai europietiškai. Žinoma, SGD terminalas – strateginis valstybės objektas. Bet netgi tai nėra priežastis valdžiai įpareigoti pirkti tą ar kitą prekę privaloma tvarka.

Šiaurės Anglijoje gyventojas gali rinktis vieną iš maždaug 15 dujų tiekėjų savo namui. Didieji vartotojai dar daugiau.

Todėl Lietuvoje niekas nenustebo, kai didžiausia dujų vartotoja „Achema“ dar pernai Briuseliui apskundė prievolę pirkti dujas. A. Sekmokas tuo metu žadėjo „pasikonsultuoti su teisininkais“. O Europos Komisija atsiuntė keletą su tuo susijusių griežtų klausimų.

Jei Briuselio pareigūnai būtų pradėję tyrimą, Lietuvai nieko gero tai neatneštų. Už konkurencijos taisyklių pažeidimus valstybės baudžiamos itin skaudžiai.

Todėl dabartinei Vyriausybei neliko nieko kita, tik atšaukti prievolę pirkti dujas iš terminalo. Tą dar turės svarstyti Seimas.

Tiesa, ši taisyklė lieka reguliuojamiems vartotojams, pavyzdžiui, šilumos gamintojams. „Vilniaus energija“, Kauno termofikacinė elektrinė, „Lietuvos energija“ dujas iš terminalo pirkti privalės. Mažiausiai 25 procentus reikalingo kiekio. O gal ir daugiau – dėl konkretaus kiekio dar nenuspręsta.

O čia laukia dar vienas iššūkis. Jei šilumos gamintojai degins vis daugiau biokuro, kas pirks dujas iš terminalo? „Auksinę“ elektrą gaminanti „Lietuvos energija“? Dar metai kiti ir dujomis šildysis tik 2-3 miestai.

Belieka viltis, kad energetikos strategai turi išeitį ir jiems nereikės „konsultuotis su teisininkais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.