Kur pradingo Kipro banko pinigai?

Stadionas, kuriame niekas nespardo kamuolio. Neveikiantys lošimo namai. Bankrutavęs televizijos kanalas. Bevertės Graikijos vyriausybės obligacijos.

Kipro pareigūnai spėja, kad šios salos bankuose pelnėsi apsukruoliai.<br>„Reuters” nuotr.
Kipro pareigūnai spėja, kad šios salos bankuose pelnėsi apsukruoliai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 12:18 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:29 PM

Visa tai – nesėkmingos Kipro banko „Laiki” investicijos. „Laiki” šiuo metu skaldomas į dvi dalis.

Kaip 112 metų veikęs bankas sugebėjo taip aplaidžiai tvarkytis, kad priėjo liepto galą? Dar šių metų sausį parengtoje jo veiklos ataskaitoje aiškiai matyti, kad kalti ne Rusijos ar kurios nors kitos šalies indėlininkai.

Daugiausia nuostolių „Laiki” patyrė Graikijoje. O kažkas iš to sugebėjo nemenkai pasipelnyti.

Vienas didžiausių „Laiki” klientų buvo kompanija „MIG Capital Rising”, kurią sukūrė Graikijos verslininkas Andreas Vgenoupolos.

Jo veiklos sritys buvo kuo įvairiausios: nuo skrydžių bendrovės „Olympic Air” iki maisto pramonės milžinės „Vivartia”. Tam reikėjo nemenkų investicijų. Būtent joms ir buvo skolinamasi iš „Laiki”.

Tačiau 2010 metais MIG akcijų vertė sumažėjo net 1,8 milijardo eurų. Nė viena Atėnų biržoje kotiruojama bendrovė nepatyrė panašaus nuostolio. „Pinigai dingo”, – tuomet apie MIG buvo juokaujama Graikijoje.

Dėl 511 milijonų eurų kredito, kurį „Laiki” 2007 metais išdavė MIG, bankas patyrė 384 mln. eurų nuostolių.

Nors kaip užstatas buvo gauta dalis kompanijos akcijų, smukus jų vertei tai nepadengė patirtos žalos.

Maža to, A. Vgenoupolos pats darbavosi „Laiki” padalinyje Graikijoje – čia jis ėjo paskolų komiteto vadovo pareigas ir savo parašu tvirtindavo, kam bus išduodami kreditai. O jie neretai buvo dalijami su šiuo verslininku susijusioms įmonėms.

Žinoma, 59 metų Graikijos verslininkas bet kokius kaltinimus neigia. Anot jo, bankas nemažai pasipelnė iš MIG dividendų ankstesniais metais, o kai reikalai tapo prastesni, kompanija suteikė papildomą užstatą.

„Valstybės paskirti „Laiki” banko vadovai ėmėsi veiksmų, kurie bankui tapo katastrofa”, – taip rašoma A. Vgenoupolos teisininkų laiške aukščiausiems Kipro pareigūnams. Graikijos verslininkas priminė, kad jo veikla buvo tiriama ir Atėnuose, tačiau jokių pažeidimų nenustatyta.

Tačiau su šiuo veikėju graikiškasis „Laiki” nesėkmių sąrašas toli gražu nesibaigia. Ataskaitoje paminėta ir 107 milijonų eurų nuostolio padariusi investicija į „Piraeus Bank”. Pinigai buvo mesti 2011 metų sausį, kai Graikijos bankams buvo itin riesta.

Ironiška, kad būtent su Kipro pagalba po krizės atsigavęs „Piraeus Bank” neseniai už 524 mln. eurų įsigijo trijų Kipro bankų – „Bank of Cyprus”, „Laiki” ir „Hellenic Bank” padalinius Graikijoje.

Abejotinos su Graikija susijusios paskolos sudarė apie trečdalį „Laiki” nuostolių, kurie iš viso siekia 1,3 milijardo eurų. Didžioji dalis jų irgi susijusi su Atėnais: bankas pirko kaimyninės šalies obligacijas, kurios vėliau tapo kone bevertės.

Kipro valdžia tikina padarysianti viską, kad būtų nustatyti kaltininkai. Tik ar pavyks?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.