Politikai sprendžia - bitėms gyventi ar mirti

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Europos Komisija susirūpino, kad Europoje nyksta bitės.<br>123rf
Europos Komisija susirūpino, kad Europoje nyksta bitės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

May 3, 2013, 6:56 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:45 AM

Kas vertingiau - milijardai eurų ar milijardai bičių? Bitės miršta, bet jas gelbėti kainuoja brangiai. Visai ne bičiuliškai 27 Europos Sąjungos šalių atstovai taip ir nesutarė, ar reikia uždrausti pesticidus, dėl kurių, kaip įtariama, nyksta bičių populiacija. Sprendimą uždrausti trijų rūšių chemikalus savarankiškai turėtų priimti šią idėją pasiūliusi Europos Komisija. Manoma, kad dėl jo didelių nuostolių gali patirti kai kurie Lietuvos ūkininkai.

Remdamasi Europos maisto saugos tarnybos (EPSA) ir kitų mokslinių tyrimų išvadomis, EK siūlo dviems metams ES uždrausti trijų rūšių neonikotinoidų grupės pesticidus. Tai dažniausiai naudojami chemikalai bičių mėgstamoms kultūroms auginti – rapsams, kukurūzams, medvilnei, saulėgrąžoms.

Esą, įvairūs tyrimai rodo, kad šių pesticidų veikliosios medžiagos labai kenkia bičių populiacijai.

Tačiau balandžio pabaigoje šalys narės nesutarė, ką saugoti - bites ar tam tikras žemės ūkio kultūras. Mat manoma, kad be šių pesticidų kukurūzų, rapsų ar saulėgrąžų derlius nunyks.

Draudimo laukti gruodį

13 ES valstybių - Belgija, Kipras, Danija, Prancūzija, Italija, Latvija, Malta, Nyderlandai, Lenkija, Slovėnija, Ispanija ir Švedija – pasisakė už chemikalų uždraudimą.

Prieš pasisakė 9 valstybės - Austrija, Čekija, Graikija, Vengrija, Airija, Portugalija, Rumunija, Slovakija. Iš pradžių neigiamai balsavo ir Lietuva, tačiau vėliau poziciją pakeitė ir prisijungė prie 5 susilaikiusių valstybių - Jungtinės Karalystės, Bulgarijos, Suomijos, Estijos ir Vokietijos.

Lrytas.lt žiniomis, nors Lietuvos bitininkai palankiai vertina pastangas išsaugoti bites, tačiau Lietuvoje nėra duomenų, kad šie pesticidai neigiamai veiktų bičių populiacijas. Tai ir lėmė Lietuvos poziciją balsavimo metu.

Kadangi aiškios pozicijos ES narės nepriėmė, sprendimo teisė palikta EK. Manoma, kad tris neonikotinoidų grupės pesticidus ši institucija dviems metams uždraus naudoti jau šių metų gruodį.

Per dvejus metus turėtų būti atliekami stebėjimai, ar draudimas kaip nors veikia bičių kiekius Europoje.

Nuostoliai gali būti milijardiniai

Tačiau lrytas.lt kalbintos specialistės iš Lietuvos teigimu, šis draudimas gali turėti neigiamų padarinių ne tik Lietuvos rapsų augintojams, bet ir šalies ekonomikai.

„Manome, kad gali labai nukentėti rapsų kultūros, nes, uždraudus naudoti pesticidus, o vasarą susiklosčius palankioms meteorologinėms sąlygoms, vos pradėjusius dygti rapsus nusiaubs spragės.

Tai itin pavojinga vasariniams rapsams, o ši kultūra Lietuvos ekonomikai labai svarbi. Iš jų gaminamas biokuras, aliejus ir kita produkcija“, - teigė specialistė.

Jos teigimu, nuostoliai Lietuvoje dar nepaskaičiuoti, bet gali būti labai dideli.

Europos ūkininkus vienijančios „Copa Cogeca“ duomenimis, laikinas pesticidų uždraudimas ES ūkininkams atneš 2,8 mlrd. eurų, o ES ekonomikai – nemažiau 2 mlrd. eurų nuostolių. Manoma, kad dalį iki šiol užsiauginamų kultūrų Europai teks importuoti.

Ši organizacija taip pat įspėja, kad ilgalaikis tokio draudimo poveikis atneš 17 mlrd. eurų nuostolių ir panaikins 50 tūkst. darbo vietų visame žemyne.

Gamintojai pavojų neigia

Kitos nuomonės laikosi bitininkai ir aplinkosaugininkai, tvirtinantys, kad bitėms, kurios apdulkina apie 80 proc. augalų, kyla realus pavojus. Nesiėmus jokių priemonių, augalus ateityje vis dažniau reikės apdulkinti rankiniu būdu.

Europos maisto saugos tarnyba taip pat pabrėžė, kad bitės labai svarbios žmogaus vartojamiems maisto produktams.

Tačiau žemdirbiai ir prieš draudimą balsavusios šalys pabrėžia, kad EK remiasi neišsamiais moksliniais tyrimais.

Be to, EK ūkininkams kol kas nepateikusi jokių alternatyvų prieš kovą su pasėlių kenkėjais, tad įspėjama, kad Europos laukuose gali būti vėl pradėti naudoti seno tipo dar kenksmingesni chemikalai.

Didžiausius šių pesticidų kiekius gamina Vokietijos įmonė „Bayer“ ir Šveicarijos „Sygenta“. Abi kompanijos neigia, kad jų produkcija susijusi su bičių nykimu ir taip pat pabrėžė, kad moksliniai tyrimai, kuriais remiasi EK, yra nepakankamai išsamūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.