Ekonomistai sumažino Rusijos ir Rytų Europos šalių ekonomikos prognozę

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) penktadienį sumažino Rusijos augimo prognozę, daugiausia dėl silpnų eksporto perspektyvų, ir pareiškė, kad šalis privalo imtis radikalių priemonių siekdama įtikinti vietos ir užsienio bendroves investuoti lėšas į šalį, informuoja „Dow Jones“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 10, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:58 PM

Jau antrą kartą per metus ERPB sumažino ir Rytų Europos ekonomikų prognozes.

ERPB ekonomistai 2013 m. Rusijos BVP prieaugio prognozę sumažino nuo 3,5 iki 1,8 proc. Tuo tarpu, lyginant su savo 2012 m. spalio mėn. prognoze, šių metų sausį bankas savo prognozę padidino nuo 3,3 iki 3,5 proc. 2014 metais, remiantis naujausia ERPB prognoze, prognozuojamas 3 proc. Rusijos BVP prieaugis.

ERPB buvo įsteigtas 1991 metais siekiant suteikti paramą Rytų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos šalims pereinamuoju laikotarpiu.

Šiuo metu bankas investuoja lėšas į dešimtis Vidurio ir Rytų Europos, Centrinės Azijos šalių. Rusija yra didžiausia ERPB operacijų rinka, jai tenka apie 30 proc. iš 8,9 mlrd. eurų investicijų per metus.

Gegužės 10-11 d. Stambule rengiamas 22-asis metinis ERPB valdytojų tarybos posėdis ir tradicinis verslo forumas.

ERPB sumažino ir kelių kitų Europos šalių, įskaitant Lenkiją, Vengriją, Bulgariją ir Slovakiją, augimo prognozes. ERPB nuomone, šioms šalims būtinos „kuo skubiausios“ ekonominės permainos ir reformos, kurios stringa nuo 2008 m. finansinės krizės pradžios. ERPB prognozėmis, aštuonių Vidurio

Europos šalių ir Baltijos valstybių ekonomika šiai metais vidutiniškai išaugs tik 0,8 proc., sausio mėnesį jose buvo prognozuojamas 1,3 proc. augimas. Tuo tarpu aštuonių Pietryčių Europos šalių ekonomika šiais metais turėtų ūgtelėti 1,4 proc., sausio mėnesio prognozėje buvo prognozuojamas 1,5 proc. prieaugis.

ERPP prognozėmis, Slovėnijos ekonomika šiais metais susitrauks 2,5 proc., kai tuo tarpu sausio mėnesį šioje šalyje buvo prognozuojamas 2,0 proc. nuosmukis. 2014 metais, ERPB prognozėmis, šalies ekonomika susitrauks 0,9 proc.

ERPB sumažino ir Kroatijos augimo prognozę. Šalies, šių metų liepą prisijungsiančios prie Europos Sąjungos, ekonomika šiais metais susitrauks 0,3 proc., kai tuo tarpu sausį buvo prognozuojamas 0,8 proc. prieaugis.

Baltijos šalys skina taupymo politikos vaisius

Taip pat Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas ekonominių prognozių ataskaitoje teigia, kad Baltijos šalys skina taupymo politikos vaisius.

Bankas prognozuoja, kad Baltijos šalių ekonomika ir toliau augs - 2013-2014 metais ūkio augimas turėtų siekti 3 proc. ar kiek daugiau.

Taip pat manoma, kad Lenkijos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas šiais metais sumažės iki 1,2 procento.

Rusijos BVP augimas po 3,4 proc. padidėjimo 2012 metais šiais metais turėtų nukristi iki 1,8 procento. ERPB paskaičiavo, kad šalies ūkio augimas 2014 metais pasieks 3 procentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.