R. Kuodis: „Imdami vokelį žmonės atsisako iki trečdalio algos“

Lietuvos mokesčių sistemą siekiančią reformuoti darbo grupę konsultavęs Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis pripažino, kad jis nesitiki gerų rezultatų.

Anot R. Kuodžio, jis jau ne kartą siūlė panašius problemų sprendimo būdus, bet politikams trūkdavo ryžto arba įžvalgos pasinaudoti patarimais.<br>D. Umbrasas
Anot R. Kuodžio, jis jau ne kartą siūlė panašius problemų sprendimo būdus, bet politikams trūkdavo ryžto arba įžvalgos pasinaudoti patarimais.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-05-16 19:07, atnaujinta 2018-03-06 15:52

Anot jo, sėkminga reforma galėtų būti tik tuomet, jei ją visą – tiek teigiamus, tiek neigiamus punktus – Seimas priimtų kaip vieną paketą.

„Kas iš to, jei politikai vienus pasiūlymus atmes, o kitus paliks. Čia bus kaip su lėktuvu – niekas nedrįsta jo pilotuoti, bet kiekvienas drąsiai karpo sparnus, traukioja laidus. Ekspertai turi paruošti reformą, o Seimas – arba priimti ją kaip paketą, arba ne“, - ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo R. Kuodis.

Anot laidos svečio, jis jau ne kartą siūlė panašius problemų sprendimo būdus, bet politikams trūkdavo ryžto arba įžvalgos pasinaudoti patarimais.

Pavyzdžiu galima laikyti darbo grupės pasiūlymą perkelti „Sodrai“ sumokamus mokesčius nuo darbdavio darbuotojui.

Gyventojui mokesčių našta nuo to nepasikeistų, bet jis matytų, kiek iš tikro yra verta jo darbo vieta.

Tai, anot R. Kuodžio, padėtų suvokti, kad vokeliuose algą mokantis darbdavys yra ne geradaris, o darbuotojo algą pasisavinantis sukčius.

„Žmonės, imdami vokelį, atsisako iki trečdalio savo algos. Jiems atrodo, kad ir jiems gerai, ir darbdavį nuo mokesčio „išlaisvina“. Taip ir turime vieną didžiausių šešėlinių ekonomikų“, - sakė R. Kuodis.

Laidoje dalyvavęs Europos Komisijos komisaras Algirdas Šemeta pastebėjo, kad darbo grupės siūlymai – tik viena medalio pusė. Siūloma mokesčių reforma valstybei kainuotų, o kaip kompensuoti praradimus – pasiūlymų nėra.

„Valstybės biudžetui (reformos – Red.) poveikis bus neigiamas. Visiems įdomu, kokių kompensacinių priemonių bus imamasi. Lietuva neturi tokios prabangos mažinti biudžeto pajamas“, - kalbėjo A. Šemėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.