Lietuvoje formuojasi nauja klasė: dirbantys skurdžiai

Socialinių tyrimų ir darbo instituto direktorius Boguslavas Gruževskis sakė pastebintis vis labiau Lietuvoje įsivyraujančią padėtį, kai žmogui pakankamų pajamų negarantuoja net jo turimas darbas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 24, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:48 AM

„Atsirado „dirbantys skurdžiai“ – nei darbas, nei aukštas išsilavinimas neapsaugo žmogaus nuo skurdo. Nenaujas dalykas, bet paradoksalus“, - trečiadienį XXI tarptautinėje Baltijos jūros šalių konferencijoje dėl socialinės apsaugos kalbėjo B. Gruževskis.

Kalbėtojas teigė, kad Lietuvoje vidutinis atlyginimas – keturis kartus mažesnis, nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis.

Tuo tarpu prekių kainos nuo Europos vidurkio skiriasi tik šiek tiek.

„Dažnai kalbama, kad pas mus atlyginimai yra mažesni ir mums sako, kad faktiškai nėra problemų – pas mus gyvenimo lygis yra žemesnis. Aš noriu parodyti, kad tas lygis nėra toks jau žemesnis – rūbai, elektronikos įranga, transportas yra panašios kainos“, - skaičius demonstravo B. Gruževskis.

Jo duomenimis, už elektroniką, batus ir rūbus mokame maždaug tiek pat, kaip ES gyventojai. Už transportą ir buities įrangą mokame maždaug 10 proc. pigiau. Maistas ir alkoholis Lietuvoje kainuoja maždaug 70 proc. ES vidurkio.

Be to, reiktų nepamiršti, jog galime pasigirti brangiausiomis Europoje gamtinėmis dujomis.

Aukštos kainos ir menkas atlyginimas pastūmėjo žmones į emigraciją arba paskatino išmokti naudotis bedarbio pašalpomis.

„Žmogaus pripratimas prie socialinių išmokų buvo dirbtinai sukurtas. Dabar juos bandoma išstumti iš tos sistemos. Tačiau žmogų išstumti iš tos sistemos kainuoja maždaug 3 kartus daugiau, nei jį apsaugoti nuo pakliuvimo ten“, - sakė B. Gruževskis.

Itin skaudžiai Lietuvai kainuoja iš šalies išvykstantys darbingi žmonės – su aukštuoju išsilavinimu, 20–35 metų amžiaus.

Išeitimi gali tapti iš trečiųjų šalių atvykstantys imigrantai – penktadienį premjeras jau užsiminė apie sąlygų jiems lengvinimą. Tačiau kas garantuos, kad po kelių metų neišvyks ir jie?

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.