Derliaus prognozuotojai nesikuklina: iš kombainų byrės auksas

„Lietuvoje yra apie 4000 ūkininkų, kurie užaugina pakankamai daug javų, kad galėtų grūdais prekiauti agrobiržoje. Mažiausias kiekis grūdų, kurį galima joje parduoti, yra 25 tonos.

Puikaus grūdų derliaus laukiama ir Europoje, ir NVS šalyse. Todėl supirkėjai jau sapnuoja menkėjančias jų kainas.<br>V. Ščiavinskas
Puikaus grūdų derliaus laukiama ir Europoje, ir NVS šalyse. Todėl supirkėjai jau sapnuoja menkėjančias jų kainas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-05-29 20:52, atnaujinta 2018-03-06 02:53

„Lietuvoje yra apie 4000 ūkininkų, kurie užaugina pakankamai daug javų, kad galėtų grūdais prekiauti agrobiržoje. Mažiausias kiekis grūdų, kurį galima joje parduoti, yra 25 tonos.

Mūsų šalyje yra 25 grūdų supirkėjai, kurie atitinka agrobiržos keliamus kreditingumo ir patikimumo reikalavimus. Maždaug pusę jų – biržos dalyviai“, - sakė R.Kraucenka.

Laukia įspūdingo derliaus

Banko DNB specialistai surikiavo būsimo grūdų derliaus prognozes, surinkę duomenis iš įvairių pasaulio įmonių.

JAV Žemės ūkio departamentas ataskaitoje paskelbė rekordinio kviečių derliaus pasaulyje prognozes. Tokio laukiama Europoje ir NVS šalyse. Užtat biržose jos nukreipė kviečių kainų vektorių žemyn.

Pasaulyje laukiama išskirtinio derliaus, ir tai verčia daugelį kviečius eksportuojančių valstybių kuo skubiau parduoti pernykščio derliaus atsargas. O jos, pasirodo, gausesnės, nei manyta.

Tai, kad grūdų supirkimo kaina smuks, netruko atsispindėti pasaulio etalonu laikomoje Čikagos biržoje. Smunkančioms grūdų kainoms joje įtakos turi ir tai, kad JAV laukiama rekordinio kukurūzų derliaus. O kukurūzų ir kviečių kainos gainioja viena kitą. Mat gaminant tam tikrus produktus, vieną iš šių dviejų kultūrų galima keisti kita.

Visa tai, kas dedasi Čikagos biržoje, neišvengimai padarė įtaką ir kviečių kainoms Europoje.

Artimiausias kviečių pirkimo-pardavimo sandoris Paryžiaus MATIF biržoje numatytas lapkritį. Jame suderėta grūdų tonos kaina yra mažiausia per visus šiuos metus, - per mėnesį kviečių kaina susitraukė 3,7 proc. .

Artimiausias rapsų pirkimo – pardavimo sandoris liudija, kad šių grūdų kaina Europoje per savaitę pakilo maždaug 1 proc. Rapsai brango, nes brango ir soja, kurios paklausa yra didesnė už pasiūlą JAV rinkoje, ir pasaulyje.

Tam įtakos turėjo ir dėl uostų darbuotojų streikų įstrigęs sojos eksportas iš Argentinos. Ji yra trečia pagal dydį šios aliejinės kultūros augintoja ir pagrindinė jos eksportuotoja.

Kainos smunka

Per pirmąjį šių metų pusmetį agrobiržoje buvo parduota 12,4 tūkst. tonų grūdų, kurių vertė peršoko 13 mln. litų.

Šį pusmetį biržoje įvyko 42 sandoriai. Daugiausia prekiauta 2 klasės kviečiais. Ypač aktyvi prekyba vyko gegužę, paaiškėjus, kad pasėliai gerai peržiemojo.

Pirkėjai pradėjo „dairytis“ į naują derlių ir naujo derliaus kainas, kurios gerokai mažesnės nei senojo derliaus. Todėl per dvi pirmąsias gegužės savaites įvyko 14 stambių sandorių ir parduota 5,8 tūkst. tonų kviečių.

Agrobiržos dalyviai gali skelbti savo kainas metams į priekį. Šiuo metu supirkėjai už senojo derliaus 2 klasės kviečių toną siūlo 680 litų, už naujoje derliaus – mažiau: 662 litus.

„Viena iš priežasčių, atbaidančius ūkininkus nuo sandorių internete – baimė, kad už grūdus gali būti nesumokėta. Todėl planuojame apdrausti grūdų prekybos sandorius nuo neatsiskaitymo rizikos“, - sakė R.Kraucenka.

Agrobirža planuoja prekiauti MATIF premijomis. Tai - tiesioginis grūdų kainos susiejimas su MATIF kaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.