Turkija – šalis, kurios gyventojai nelaimingiausi

Nori gerai gyventi – venk Turkijos, pataria Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO). Ši organizacija kasmet skelbia, kuriose išsivysčiusiose šalyse yra nemaloniausia gyventi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 1, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:29 AM

Jau antrus metus iš eilės šio sąrašo gale atsiduria Turkija. Tad gali būti, jog pastaruoju metu šalyje vykstantys masiniai protestai – nelaimingo gyvenimo ir noro pasikeisti pasekmė.

Tiesa, reiktų pažymėti, jog organizacija vertino tik 34 valstybes, kurios yra jos narės – tad ir jų problemos toli gražu ne tokios didelės, kaip dalies Afrikos, Azijos ar Pietų Amerikos valstybių.

Lietuva su Latvija nepriklauso organizacijai, tad taip pat nebuvo vertintos, o Estija yra viena iš EBPO priklausančių valstybių ir garbingai atstovauja Baltiją prasčiausių valstybių dešimtuke.

Tyrime buvo įvertinta vienuolika skirtingų faktorių, tarp kurių pateko valstybės gyventojų uždarbis, būsto kaina, švietimas, aplinkos apsauga, saugumas, darbo krūvis bei sveikatos apsauga.

Businessinsider.com sudarė 10 mažiausiai taškų šiose kategorijose surinkusių šalių sąrašą:

10. Pietų Korėja. Mažiausia taškų ši šalis gavo dėl itin didelio darbo krūvio – šios šalies gyventojai yra itin atsidavę darbui ir dirba apie 2 090 valandų per metus (organizacijos šalių narių vidurkis – 1 776 valandos). Taip pat šioje šalyje gerokai didesnis nei vidutinis EBPO narių oro užterštumas – Pietų Korėjoje gausu automobilių ir gamyklų, kurios teršia aplinką kietosiomis dalelėmis.

9. Portugalija. Žmonių nuotaiką šioje šalyje gadina didelės socialinės „žirklės“: 20 proc. turtingiausių šalies gyventojų uždirba maždaug 6 kartus didesnes algas už 20 proc. skurdžiausių gyventojų. Tik 32 proc. šalies vyresnių (25-64 metų amžiaus) gyventojų turi aukštąjį išsilavinimą. Taip pat menkas šalies gyventojų politinis aktyvumas – pastaruosiuose rinkimuose dalyvavo 58 proc. gyventojų.

8. Vengrija. Nors šioje šalyje, palyginti su Portugalija, žmonės gerokai labiau išsilavinę (81 proc. gyventojų turi aukštąjį išsilavinimą), jie negauna darbo – tyrimo metu darbą turėjo tik 58 proc. gyventojų. Be to, šioje šalyje kiek trumpesnė numatoma gyvenimo trukmė, lyginant ją su kitomis tirtomis šalimis.

7. Graikija. 65 proc. Graikijos suaugusiųjų turi aukštąjį išsilavinimą, bet jis ne itin kokybiškas – vertinant graikus studentus tarptautiniu lygmeniu, pastebėta, jog jų surenkami balai – gerokai žemesni nei vidurkis. Taip pat Graikijoje aukštesnis nei įprasta oro užterštumo lygis.

6. Estija. Tyrime pažymima, kad per pastarąjį dešimtmetį Estija padarė didžiulę pažangą (ypač - švietimo srityje), tačiau lyginant su kitomis EBPO narėmis, dar yra kur tobulėti. Labiausiai Estija pralaimi kitoms šalims ekonomiškai ir gyventojų pasitenkinimo srityje– estai yra tarp mažiausiai uždirbančių EBPO šalių gyventojų. Be to, 69 proc. apklaustų estų tvirtino, jog per dieną patiria daugiau neigiamų, nei teigiamų potyrių.

5. Rusija. Šioje šalyje itin trumpa tikėtina gyvenimo trukmė: tik 70 metų (EBPO narių vidurkis – 80 metų). Taip pat šioje šalyje mažesnis nei vidutiniškas gyventojų aktyvumas politikoje. Žinoma, ir dideliais turtais statistinis rusas pasidžiaugti negali.

4. Brazilija. Paradoksalu, bet gan žemai sąraše atsidūrusios šalies gyventojai apklausos metu dažnai vertino savo būseną patenkinamai, teigė esantys laimingi. Tuo tarpu prastus balus lėmė gan žemas išsilavinimo lygis (41 proc. gyventojų su aukštuoju išsilavinimu) ir dalies gyventojų persidirbimas – 12 proc. gyventojų dirba gerokai virš rekomenduotinų normų. 3. Čilė. Šalis, kupina problemų. Aukštas nedarbo lygis, menkos pajamos, milžiniški skirtumai tarp šalies turtingiausių ir skurdžiausių žmonių... Lyg to būtų negana, EBPO šioje šalyje užfiksavo itin aukštą kietųjų dalelių PM10 (jos yra laikomos kancerogenu) kiekį.

2. Meksika. Šalis, padariusi didelę pažangą, bet vis dar išliekanti EBPO autsaidere. Tik 60 proc. šalies gyventojų turi pastovų darbą, o tie, kurie dirba, dažnai persidirba (2 250 darbo valandų per metus). Švietimo sistema neseniai pertvarkyta, bet dar nespėjo duoti savo vaisių: tik apie 36 proc. suaugusių meksikiečių turi aukštąjį išsilavinimą.

1. Turkija. Antrus iš metus prasčiausioje vietoje esanti šalis gavo prasčiausius įvertinimus penkiose kategorijose. Be kitų problemų, čia itin žemas išsilavinimo lygis (31 proc. gyventojų turi aukštąjį išsilavinimą) ir prasta situacija darbo rinkoje (dirba 48 proc. gyventojų). Galima spėti, jog patrauklumo Turkijai nepridės ir šią savaitę ten vykstantys neramumai.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.