Neigiamų palūkanų euro zonoje dar nelaukiama

Šią savaitę investuotojų akiratyje išliks skelbiami euro zonos makroekonominiai duomenys – vienos valiutos sąjungos pramonės produkcijos bei patikslinti gegužės mėnesio infliacijos rodikliai. Praėjus ECB posėdžiui dėl bazinių palūkanų normų mažinimo, rinkose vyrauja lūkesčiai, jog ECB dar ilgai nekels bazinių palūkanų normų, tačiau neigiamų palūkanų euro zonoje taip pat neturėtume išvysti. O ilgalaikės eurų palūkanų normos kopia aukštyn.

Informaciją parengė „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė G. Gečiauskienė<br>Įmonės archyvas
Informaciją parengė „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė G. Gečiauskienė<br>Įmonės archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Gečiauskienė

Jun 11, 2013, 11:43 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:35 PM

Trečiadienį bus paskelbti euro zonos pramonės produkcijos rezultatai. Prognozuojama, jog balandį, lyginant su kovu, pramonės mastai nepakito, o, lyginant su tuo pačiu 2012 m. mėnesiu, gali būti fiksuojamas 1,1 proc. smukimas. Ketvirtadienį bus skelbiamas patikslintas gegužės mėnesio vienos valiutos sąjungos infliacijos rodiklis, kuris anksčiau rodė 1,4 proc. kainų augimą.

Euro zonoje svarbiausias praėjusios savaitės įvykis buvo ECB posėdis dėl palūkanų normų, kurio metu, kaip ir tikėtasi, jokių pokyčių neįvyko. Spaudos konferencijos metu nepateikta nei sensacijų, nei iki tol nežinotos informacijos, tad rinkos pernelyg nereagavo.

Nepaisant to, ilgalaikės euro palūkanų normos ir toliau žingsnis po žingsnio kopia aukštyn. 5 metų palūkanų apsikeitimo sandorių norma antradienį siekia 1,14 proc., ir tai yra žymiai daugiau, nei 0,75 proc. prieš mėnesį. Išvada ta, jog rinkos dalyviai vertina, kad nors ECB dar ilgai nekels bazinių palūkanų, tačiau neigiamų palūkanų euro zonoje taip pat neturėtų būti. Tai ir atsispindi ilgalaikiuose lūkesčiuose, o ilgalaikės palūkanų normos kyla.

JAV tikimasi mažmeninės prekybos augimo

JAV svarbiausias savaitės pranešimas bus gegužės mėnesio mažmeninės prekybos rezultatai, kurie paaiškės ketvirtadienį. Analitikai tikisi, jog prekybininkai gegužę galėjo fiksuoti 0,4 proc. augimą. Penktadienį bus skelbiamas išankstinis Mičigano universiteto birželio mėn. vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris, po spartaus augimo gegužę, birželį gali nesikeisti.

Po prasto gamybos įmonių lūkesčių indekso ISM, penktadienį bus įdomu sužinoti JAV pramonės pokyčius gegužę – prognozuojamas 0,2 proc. augimas. Pastarąsias kelias savaites JAV duomenys yra prieštaringi ir finansų rinkos sunkiai apsisprendžia, kaip į juos reaguoti.

Pavyzdžiui, praėjusią savaitę paskelbta netikėtai prasta minėta ISM indekso reikšmė nuvylė rinkas. Tačiau rinkos dalyvių optimizmą sustiprino paskelbti geresni nei laukta naujų algalapių (angl. payrolls) duomenys. Jie parodė, jog gegužės mėnesį buvo sukurta daugiau darbo vietų nei ankstesnį mėnesį ir daugiau nei buvo prognozuota.

Po šios naujienos atsigavo po korekcijų nukritę JAV akcijų indeksai. Toliau kilo JAV vyriausybės vertybinių popierių pajamingumai – tai rodo lūkesčius, jog rinkos dalyviai yra linkę parduoti obligacijas ir realizuoti pelnus. Be to, šis reiškinys taip pat glaudžiai susijęs su rinkų lūkesčiais, jog nedarbo duomenims gerėjant, FED palaipsniui mažins ekonomikos skatinimą – uždarys nemokamų pinigų „spaustuvę“, o tai lems nuoseklų palūkanų augimą.

Kinija pereina į nuoseklesnio augimo etapą?

Kinija paskelbė gegužės mėnesio infliacijos, pramonės produkcijos bei mažmeninės prekybos rodiklius. Infliacija siekė 2,1 proc. ir tai buvo gerokai lėtesni infliacijos tempai nei laukta. Pramonės produkcija per metus išaugo 9,2 proc., o prieš mėnesį augimas siekė 9,3 proc. Stebimas tiek eksporto, tiek ir importo stiprus sulėtėjimas – metinis eksporto augimas gegužės mėnesį tebuvo 1 proc., palyginus su 14,7 proc. balandį.

Visi šie duomenys rodo Kinijos ekonomikos lėtėjimą, panašu, kad BVP augimas neturėtų būti didesnis nei 8 proc., o antrąjį ketvirtį galėtų siekti apie 7,6 proc. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad reikėtų skelbti stiprų Kinijos ekonomikos lėtėjimą. Greičiausiai Kinijos ekonomika pereina į lėtesnio, tačiau nuoseklesnio augimo etapą.

Informaciją parengė „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.