Nuomonės lyderis N. Mačiulis įgėlė žiniasklaidos dėmesio ištroškusiam elitui

N. Mačiulio paskyroje greit prasidėjo diskusija apie „išsisėmusį ekonomistą“.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 15, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:05 AM

N. Mačiulio paskyroje greit prasidėjo diskusija apie „išsisėmusį ekonomistą“.

Pats ekonomistas po kiek laiko pripažino, kad kalba eina apie SEB banko ekonomistą Gitaną Nausėdą. „Kada pastarąjį kartą teko girdėti originalią Gitano Nausėdos įžvalgą ar prognozę? O pasisakymą klausimu, reikalaujančiu visuomenėje nepopuliaraus atsakymo ar sprendimo? Šis žmogus yra puikiai įvaldęs leksinio stiliaus figūras (ypač metaforą), turi gražų balsą ir stotą. Iki puikaus kandidato į prezidento postą trūksta tik vieno komponento – drąsos“, – pastebėjo N. Mačiulis.

Po žurnalisto pokalbio su N. Mačiuliu šis komentaras iš socialinio tinklo paskyros buvo pašalintas. Portalui lrytas.lt ekonomistas tvirtino, kad pasidalijo savo asmenine nuomone. Esą Lietuvos ekonomistai stebi vienas kito tyrimus, komunikaciją su visuomene ir mato, kas bet kokia kaina siekia populiarumo, o kas nevengia pasidalyti ir nepopuliariomis įžvalgomis, šviečia visuomenę. „Mano asmenine nuomone, jis sudaro įspūdį žmogaus, besiruošiančio politinei karjerai“, – atsargius G. Nausėdos pasisakymus įvertino N. Mačiulis. Pašnekovas tvirtino, kad niekada neketina pasukti politiko keliu, tad gali drąsiai išsakyti ir nepopuliarias mintis, raginti valdžią priimti nepopuliarius sprendimus.

Nuomonių lyderiai – bankų atstovai

Nuomonių lyderiais Lietuvoje jau ne pirmus metus išlieka bankininkai. Nuomonių lyderių dvidešimtuke net penkiolika pozicijų užima bankų sektoriaus atstovai, o šių metų nuomonės lyderiu išliko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pirmąjį šių metų pusmetį pastebima itin aktyvi mūsų šalies nuomonės lyderių komunikacija – beveik pusantro karto šoktelėjo visų tiriamų verslo segmentų atstovų pasisakymų skaičius. O įmonių atstovų gretos pradėjo retėti. Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovės TNS LT atliktas tyrimas, kuris įvertina nuomonės lyderių vaidmenį šalies žiniasklaidoje.

„Vien telekomunikacijų segmente nuomonės lyderių pasisakymų skaičius, palyginti su atitinkamu 2012 m. laikotarpiu, išaugo 43 proc., bankininkystės segmente – 42, draudikų 40 procentų. Daugiausia – beveik 5 tūkst. kartų – pasisakė bankininkystės atstovai.

Toliau rikiuojasi draudimo mažmeninės prekybos atstovų komentarai, kurie šį pusmetį aplenkė telekomunikacijų nuomonės lyderių pasisakymus“, – sakė TNS LT Komunikacijos analizės vadovas Linas Spėčius.

Nuomonės lyderių dvidešimtuke bankininkystės segmentas išlaiko tvirtas lyderio pozicijas – 15 asmenų atstovauja bankams. Šiemet įtrauktas į tyrimą mažmeninės prekybos segmentas įrodė ryškiai prisidedantis prie viešosios nuomonės formavimo – į dvidešimtuką pateko net 3 šio segmento atstovai. Likusias dvi vietas tarpusavyje pasidalijo draudimo ir telekomunikacijų atstovai. Labiausiai savo pozicijas nuomonės lyderių dvidešimtuke pagerino ir per devynias pozicijas į priekį pasistūmėjo „Bitės“ generalinis direktorius Chrisas Robbinsas. Beje, palyginti su atitinkamu 2012 m. laikotarpiu, nuomonės lyderių aukščiausiose vietose išsilaikė 11 asmenų.

Šį pusmetį aktyviausia komunikacija pasižymėjo „Swedbank“ atstovai, kurie įvairiose žiniasklaidos priemonėse pasisakė daugiau nei 1,5 tūkst. kartų, iš kurių net 621 priklausė N. Mačiuliui. Toliau aktyviausiųjų trejetuke išsidėstė SEB ir „Danske“ bankų atstovų citatos.

Vertinant atskirų verslo sričių aktyvumą, pirmąjį šių metų pusmetį dažniausiai buvo cituotas bankininkystės atstovas – N. Mačiulis, draudimo – M. Jundulas (PZU), telekomunikacijos – Ch. Robbinsas („Bitė“), o mažmeninės prekybos – O. Malaškevičienė („Maxima“).

Iš bendro tyrimo išskirtas kompanijų vadovų sąrašas pasipildė naujais nuomonių lyderiais. Pirmoje vietoje atsidūrė ankstesniuose tyrimuose į dešimtuką nepatekęs „Šiaulių banko“ administracijos vadovas A. Žiugžda.

„Tai nulėmė metų pradžioje paskelbtas „Ūkio banko“ bankrotas ir jo dalies perėjimas „Šiaulių banko“ žinion. Taip pat aktyviausių vadovų dešimtuką papildė K. Šerpytis („Lietuvos draudimas“). Aktyviausiai cituojamų vadovų penketuke po A. Žiugždos rikiuojasi Ch. Robbinsas („Bitė“), M. Jundulas („PZU Lietuva“), A. Danys („Swedbank“) ir A. Zabulis („Omnitel“). Kol kas į šį sąrašą nepateko nė vienas mažmeninės prekybos vadovas“, – teigė L. Spėčius.

Per tyrimą buvo analizuojama kompanijų, veikiančių bankininkystės, draudimo, mažmeninės prekybos tinklų ir telekomunikacijų sektoriuose atstovų komunikacija 2013 m. sausio–birželio mėnesiais. Per šį laikotarpį žiniasklaidoje pasisakė 468 tirtų verslo sektorių atstovai, o jų citatos buvo skelbtos 7392 kartus. Tyrimo metu buvo analizuojami įtakingiausi žiniasklaidos šaltiniai: 90 spaudos leidinių, 10 interneto svetainių, 4 radijo stotys ir 5 TV kanalai. Atstovų citatos reklaminiuose straipsniuose atliekant tyrimą vertintos nebuvo.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.