R. Rudzkis atsargiai vertina planus jau kitą pavasarį prašytis į euro zoną

Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Rudzkis atsargiai vertina Tarptautinio valiutos fondo vadovės Christine Lagarde raginimą Lietuvai nebijoti euro. Pasak jo, iki pavasario, kada mūsų šalis galės teikti paraišką prisijungti prie euro zonos, dar gali nutikti daug kas, tad skubėti esą nevertėtų.

„Jeigu euro zona išsilaikys ir nesubyrės, aišku, mes ten turėsime būti“, - teigė R. Rudzkis.<br>M. Astrauskas
„Jeigu euro zona išsilaikys ir nesubyrės, aišku, mes ten turėsime būti“, - teigė R. Rudzkis.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:38 PM

„Pirmiausiai aš daryčiau viską, kad mes tenkintume reikalavimus, kurie reikalingi, kad galėtume pateikti paraišką stoti (į euro zoną -ELTA), nes tie reikalavimai yra labai natūralūs ir jie šiaip ekonomikai naudingi.

Antra, kategoriškai aš nepasisakyčiau, nes paraišką galėsime teikti ne anksčiau kaip kitų metų pavasarį. Iki pavasario, aš manau, dar bus daugybė įvykių. Taigi šiuo metu aš būčiau atsargus ir nepasakyčiau kategoriškai nei „už“, nei „prieš“. Ilgalaikėje perspektyvoje, žinoma, aš už. Jeigu euro zona išsilaikys ir nesubyrės, aišku, mes ten turėsime būti. Bet ar dabar tinkamiausias laikas įstoti ir prisiimti papildomus finansinius įsipareigojimus, kurie gali būti nemaži, čia jau sunku pasakyti“, - „Žinių radijui“ teigė R. Rudzkis.

Ekonomisto vertinimu, nemaža tikimybė, kad euro zonos skolų krizė per ateinančius metus gali pagilėti, o tokiu atveju Lietuva, įstojusi į euro zoną, būtų priversta gelbėti kur kas už mus turtingesnes valstybes.

„Jeigu situacija pakryps į gerą pusę, tada reikia pavasarį paduoti paraišką. Jeigu situacija pakryps į neigiamą pusę, tai yra, skolų krizė paaštrės, kas, beje, gana stipriai tikėtina, tada kam kišti galvą į skolų kilpą? Nes mes būsime priversti mokėti nemažus įnašus į stabilizacijos fondą, kad padėtume gerokai turtingesnėms šalims. Gana keista situacija, sakykime“, - samprotavo R. Rudzkis.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ patvirtino, kad Lietuva yra apsisprendusi pavasarį teikti Europos Komisijai paraišką dėl šalies priėmimo į euro zoną.

„Šiandien Lietuva vykdo visus Mastrichto kriterijus. Anksčiau infliacija buvo viršyta, o šiuo metu mes jau du mėnesius turėjome defliaciją. Ir reikia pabrėžti, kad ir ateinančiais metais formuojame biudžetą laikydamiesi finansinės drausmės. Vis dėlto tie prioritetai ateinančiais metais iš dalies bus pakeisti dėl Konstitucinio Teismo priimto sprendimo, kurį mes turime įgyvendinti“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Konstitucinis Teismas nutarė, kad įstatymų pakeitimai, kuriais sumažintos teisėjų ir valstybės tarnautojų algos, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Taip pat nurodyta, kad iki spalio mėnesio turi būti arba atkurti sumažinti atlyginimai, arba priimti kitokie prieštaravimą Konstitucijai pašalinantys sprendimai.

Lietuva eurą įsivesti ketina nuo 2015 metų. Kaimyninė Latvija eurą turės jau nuo kitų metų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.