Švietimo ministras: „Lietuvai ir visai ES trūksta IT specialistų“

Lietuvai, kaip ir visai Europos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:39 PM

„Turėdami didžiulį nedarbo lygį Europos Sąjungoje, mes turime apie 2 milijonus neužpildytų darbo vietų, tame tarpe Europoje yra apie 700 tūkst. neužpildytų informacinių technologijų darbo vietų“, - spaudos konferencijoje sakė ministras.

„Mes neturime pakankamo kiekio technologų, neturime pakankamo kiekio inžinierių, ko reikia netgi išsivysčiusioms Europos šalims“, - teigė D. Pavalkis.

Jo teigimu, neformaliame ministrų susitikime „buvo daug visokių pasisakymų už ir prieš universitetų autonomiją, buvo kalbama apie sistemos finansavimą“. Tokio pobūdžio neformaliuose susitikimuose konkretūs sprendimai nėra priimami.

Ministrų susitikime Vilniuje dalyvavusi mokslinių tyrimų ir inovacijų eurokomisarė Maire Geoghegan-Quinn teigė, kad krizė parodė, jog investicijos į tyrimus ir inovacijas atsiperka: šioje srityje pirmavusios Vokietija, Austrija, Nyderlandai ir Danija susiduria su mažesnėmis jaunimo nedarbo problemomis.

„Akivaizdu, kad egzistuoja neatitikimas dėl (esamų ir reikalingų) įgūdžių, ir turime spręsti šią problemą, jei norime pateikti Europos ekonomikai darbo jėgą, kurios reikės ateityje“, - sakė eurokomisarė.

Kartu ji pabrėžė, kad ES vykdomosios institucijos vaidmuo šioje srityje yra ribotas, nes švietimo klausimai priklauso pirmiausia valstybių narių kompetencijai.

Pasak D. Pavalkio, nauji stojimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas duomenys rodo, kad daugiausia socialinius mokslus studijuoti besirenkantys jaunuoliai tik iš dalies išgirdo aiškinimus, kad paklausiausios yra technologinių ir inžinerinių mokslų specialybės.

„Sumažėjo socialiniuose moksluose gal 6 ar 7 proc. stojimas, tačiau jie nenuėjo visi į technologinius mokslus, inžinerinius mokslus. Kažkodėl žmonės pasuko į mediciną, kur konkursai labai padidėjo“, - sakė D. Pavalkis.

„Niekas neneigia socialinių ar humanitarinių mokslų reikšmės, naudos, bet mes sakome, kad įsidarbinamumas, visuomenės poreikis yra toms specialybėms, apie kurias mes šnekam“, - kalbėjo ministras.

Šiemet socialinius mokslus universitetose ir kolegijose pirmu pasirinkimu siekia studijuoti 44 proc. stojančiųjų, biomedicinos mokslus - 20 proc., technologijos mokslus - 19 proc. stojančiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.