Finansų rinkos rugpjūtį: tyla prieš audrą ar tiesiog tyla?

Rugpjūtis Europoje ir visame pasaulyje – atostogų metas. Tačiau istorija parodė, kad šį mėnesį tvyranti ramybė yra apgaulinga, nes būtent rugpjūtį pasirodydavo pirmieji ne vienos finansų krizės ženklai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Aug 5, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:44 AM

Šiaip jau krizių pradžios mėnesiu laikomas rugsėjis, tačiau akylesni analitikai padidėjusią įtampą rinkose pastebi dar mėnesį prieš.

Sunku būtų įvardinti tikslią paskutinės pasaulinės finansų krizės pradžios datą, tačiau buvęs britų banko „Northern Rock“ vadovas Adamas Applegarthas galvoja, kad ji prasidėjo 2007 m. rugpjūčio 9 dieną, kuri, pasak jo, „buvo diena, kai pasikeitė pasaulis“.

Tądien Europos centrinis ir JAV Federalinis rezervų bankai į nervingas finansų rinkas įliejo 90 mlrd. JAV dolerių (daugiau nei 235 mlrd. Lt), tačiau net ir tokios sumos neužteko, kad nesustotų bankų, kurių veiklos finansavimas buvo priklausomas nuo tų rinkų, veikla.

Daugiau nei po metų galėjome stebėti, kaip JAV vyriausybė perima kelis Amerikos bankus į savo rankas, o FED pirmininkas Benas Bernanke viename posėdyje įspėja, kad „jeigu nebus imtasi skubių veiksmų, pirmadienį ekonomikos galime ir nebeturėti“. Tai įvyko 2008 m. rugsėjį.

Didžioji praeito amžiaus depresija taip pat prasidėjo rugsėjį. Šiuo metu istorikai sutaria, kad tai buvo 1929 m. rugsėjo 4 diena. Vėlgi, kyla klausimas, kas vyko rugpjūtį ir kodėl niekas to nenuspėjo?

1992 m. Juodasis trečiadienis, kada britų vyriausybė buvo priversta ištraukti savo valiutą iš Europos keitimo mechanizmo po to, kai nebegalėjo jos išlaikyti aukščiau sutarto limito, taip pat įvyko rugsėjį, šio mėnesio 16 d.

Beveik nėra abejonių, kad labiausiai iš šio įvykio pasipelnęs ir 1 mlrd. svarų sterlingų uždirbęs investuotojas George'as Sorosas rugpjūtį nemiegojo, o aktyviai ruošėsi. Tuo metu Britanijos iždas apskaičiavo, kad Juodasis trečiadienis šaliai kainavo 3,3 mlrd. svarų sterlingų.

Šį rugsėjį panašių finansinių kataklizmų greičiausiai nesulauksime, tačiau akyliau stebėti verslo naujienas rugpjūtį vis tiek verta.

Prancūzai atostogas pradėjo įprastai – didžiulėmis automobilių spūstimis. Atostogauja ir vokiečiai, bent jau jų kanclerė Angela Merkel pasiėmė beveik tris savaites atostogų – drąsus ir ryžtą laimėti rugsėjį vyksiančiose rinkimuose parodantis žingsnis.

Tuo metu pasaulio ekonomika išlieka pakankamai nerami, ekonomikos augimas kai kuriose šalyse lėtėja. Akcijų biržų apyvarta kyla, tačiau kai kurių vertinimu, tai vyksta nepagrįstai.

Rugpjūtį prekyba finansų rinkose būna lėta, daug kas ilsisi, todėl rinkai yra daug sudėtingiau sugerti blogas naujienas. Būtent dėl to galime sulaukti kokio nors nemalonaus siurprizo.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.