Rinkų apžvalga: pasaulio rinkos traukėsi

Trečiadienį pasaulio akcijų biržų indeksai traukėsi po vakarykščio Fed atviros rinkos komiteto nario Charleso Evanso pasisakymo, kuris investuotojus patikino, kad Fed obligacijų pirkimo programa gali būti sumažinta dar šiais metais.

Trečiadienį pasaulio akcijų biržų indeksai traukėsi po vakarykščio Fed atviros rinkos komiteto nario Charleso Evanso pasisakymo.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Trečiadienį pasaulio akcijų biržų indeksai traukėsi po vakarykščio Fed atviros rinkos komiteto nario Charleso Evanso pasisakymo.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2013, 7:05 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:18 AM

Bendrasis Azijos akcijų indeksas Asia Dow užsidarius prekybai fiksavo 1,7 proc. nuostolį stipriai nukritus Japonijos akcijų biržoms. Tokijo Nikkei 225 akcijų indeksas patyrė didžiausią pastarųjų dviejų mėnesių kritimą ir fiksavo net 4 proc. nuostolį. Kritimas buvo įtakotas Fed nuostatos mažinti skatinimą bei dėl pasirodžiusių prastesnių nei tikėtasi eksportuojančių bendrovių (Toyota, IHI, Pioneer) atrojo ketvirčio rezultatų. Kinijos Schenzhen CSI 300 indeksas smuko 0,6 proc., Honkongo Hang Seng indeksas krito 1,5 procento.

Europos regione besibaigiant prekybai pagrindinių akcijų indeksų reikšmės buvo nukritusios. Bendras Europos akcijų indeksas EUR Stoxx 50 svyravo ties prekybos atsidarymo ribomis, tuo tarpu Londono FTSE indeksas traukėsi 1,1 proc. po Anglijos centrinio banko komentarų dėl tolimesnės monetarinės polikos. Vokietijos DAX indeksas smuko 0,5 proc., nepaisant gerų ekonominių rodiklių. JAV biržų indeksai iš karto po atsidarymo taip pat pasuko neigiama linkme. Dow Jones Industrial Average krito 0,5 proc., S&P 500 traukėsi 0,6 proc., Nasdaq Composite krito 0,7 proc.

Šiandien buvo paskelbtas Anglijos centrinio banko protokolas apie infliaciją šalyje ir po paskelbimo buvo surengta spaudos konferencija, kurioje monetarinės politikos komiteto nariai atsakinėjo į užduotus klausimus. Protokole ir spaudos konferencijoje buvo pabrėžta, kad Anglijos centrinis bankas nesiruošia keisti bazinės palūkanų normos ir obligacijų pirkimo programos apimčių iki tol, kol nedarbo lygis šalyje pasieks 7 proc. ribą. Taip pat buvo pabrėžta, kad Anglijos ekonominė padėtis gerėja ir tikimasi, kad ši tendencija yra linkusi tęstis. Rinkos labai impulsyviai sureagavo į šiuos pasisakymus ir svaras sterlingas kilo prieš kitas valiutos, o Londono FTSE indeksas patyrė kritimą.

Vokietijos pramoninė gamyba birželio mėnesį augo 2,4 proc. ir stipriai viršijo analitikų lūkesčius, kurie tikėjosi tik 0,3 proc. prieaugio. Pastaruoju metu paskelbti Vokietijos ekonominiai rodikliai yra itin pozityvūs. Antradienį pasirodę Vokietijos gamyklų užsakymų duomenys nustebino analitikus ir žymėjo 3,8 proc. užsakymų augimą birželio mėnesį.

Tuo pačiu paskelbti aukšti gamybos ir paslaugų sektoriaus PMI rodikliai liepą indikavo tvarią privataus sektoriaus plėtrą. Vokietijos vartotojų pasitikėjimo indeksas užkopė į šešių pastarųjų metų aukštuma, o paskelbtas preliminarus Vokietijos vartotojų kainų indeksas viršijo analitikų prognozes ir liepos mėnesį rodė 0,5 procento infliaciją. Didžiausia Europos ekonomika atsigauna kitoms euro zonos šalims taip pat po truputi vaduojantis iš recesijos gniaužtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.