J.Rojaka: „Užsienio prekyba išsikvepia“

Iš pirmo žvilgsnio naujausi užsienio prekybos duomenys atrodo solidžiai – Lietuvos eksportas pirmąjį šių metų pusmetį paaugo 14,7 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Beveik tiek pat padidėjo ir lietuviškos kilmės prekių eksportas (14,6 proc.), ir net atmetus mineralinius produktus, eksportas pademonstravo 12,3 proc. augimą.

Anot J. Rojakos, panikuoti dėl kelių prastokų mėnesinių rezultatų neverta, tačiau ir džiūgautis šia statistika kolkas dar per anksti.
Anot J. Rojakos, panikuoti dėl kelių prastokų mėnesinių rezultatų neverta, tačiau ir džiūgautis šia statistika kolkas dar per anksti.
Daugiau nuotraukų (1)

Jekaterina Rojaka

Aug 9, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:07 AM

Tačiau atidžiau sekant paskutinių mėnesių tendencijas, matosi akivaizdus eksporto kitimo tempo lėtėjimas. Sezoniškai išlyginus bendrojo eksporto duomenis, per pirmąjį šių metų pusmetį eksportas ūgtelėjo vos 1,2 proc., o išskaidant į ketvirčius situacija dar liūdnesnė – tiek pirmais, tiek ir antrasis ketvirčiai fiksavo apie 3 proc. kritimą (palyginti su prieš tai buvusiu periodu). Ypač ryškus mažėjimas pastebimas Lietuvos ūkiui svarbiausiose kategorijose, t.y. lietuviškos kilmės eksportas ir eksportas be naftos produktų.

Žinoma, panikuoti dėl kelių prastokų mėnesinių rezultatų neverta, tačiau ir džiūgautis šia statistika kolkas dar per anksti. Pirmieji stabilizacijos euro zonoje ženklai yra dar itin trapūs, tad tikėtis greito palaikymo iš pagrindinių prekybos partnerių būtų naivu, o ateinančių mėnesių eksporto rodiklis lyginsime su gana aukšta praėjusių metų bazę.

Jekaterina Rojaka yra banko DNB vyr. ekonomistė Baltijos šalims

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.