V.Gedvilas ieško milijardo litų valstybės tarnautojų atlyginimams atkurti

Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas teigia, kad pagrindinis Seimo darbotvarkės klausimas šiuo metu – būsimojo biudžeto nustatymas.

V. Gedvilui galvos skausmą sukėlė Konstitucinio Teismo sprendimas dėl valstybės tarnautojų atlyginimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V. Gedvilui galvos skausmą sukėlė Konstitucinio Teismo sprendimas dėl valstybės tarnautojų atlyginimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 11:25 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:15 PM

Pasak Seimo Pirmininko, nemažai galvos skausmo sukėlė Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas, nustatęs, jog būtina atkurti per krizę sumažintus atlyginimus valstybės tarnautojams.

„Tai valstybei kainuos apie milijardą litų. Tuos pinigus reikia kažkur rasti ir įtraukti į biudžeto eilutes. Kiti finansiniai klausimai taip pat yra labai aštrūs“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V.Gedvilas.

Pasak parlamento vadovo, biudžeto projekto priėmimas yra sudėtingas dar ir dėl to, kad sunku sulaukti vieningo Seimo narių pritarimo.

„Kai biudžeto projektas būna pateikiamas Seimui, jis visada sulaukia daug parlamentarų pasiūlymų ir nuomonių. Ir tam, kad būtų surastas kompromisas ir pritarimas biudžetui, reikia atlikti tam tikrus darbus“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas.

ELTA primena, kad KT, išnagrinėjęs šešis pareiškėjų – Vilniaus apygardos administracinio teismo, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo ir Vilniaus miesto apylinkės teismo – prašymus, pripažino, kad teisinis reguliavimas, kuriuo dėl ekonomikos krizės sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai teisei gauti teisingą apmokėjimą už darbą.

Nutarime pažymima, kad tai prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, o teisėjų atlyginimų sumažinimą nustatantis teisinis reguliavimas – ir teisėjo bei teismų nepriklausomumo principui.

Neprieštaravusiu Konstitucijai pripažintas įstatymas, kuriuo 2009 metų viduryje sumažintas bazinis dydis, taikomas teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimams apskaičiuoti.

Premjeras Algirdas Butkevičius buvo žadėjęs, kad teisės aktai, reikalingi šiai klaidai atitaisyti, bus parengti rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.