Pasauliniai ekonomikos augimo tempai pirmąjį metų pusmetį nuvilia

Pasaulio ekonomikos augimo tempai pirmąjį 2013 m. pusmetį nėra „patys geriausi“ ir vidutiniškai sudaro apie 2,75 proc. Išsivysčiusiose ekonomikose pastaruoju metu pastebima „optimistinių“ požymių, o besivystančiose šalyse augimas sulėtėjo.

Augimo tempai pereinamosiose ekonomikose šiuo metu yra maždaug 2,5 proc. lėtesni nei 2010 metais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Augimo tempai pereinamosiose ekonomikose šiuo metu yra maždaug 2,5 proc. lėtesni nei 2010 metais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2013, 11:32 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:26 PM

Tokios išvados skelbiamos ekonominėje apžvalgoje, kurią parengė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) specialistai prieš Sankt Peterburge prasidedantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių viršūnių susitikimą ir kuri buvo paskelbta trečiadienį Vašingtone.

Naujajame dokumente teigiama, kad besivystančioms ekonomikoms „labiausiai smogė“ naujiena apie JAV centrinio banko planuojamą vadinamojo „kiekybinio švelninimo“ programos nutraukimą. Pastaruoju metu „rinkos stresai koncentruojasi ties tam tikromis pereinamomis, itin pažeidžiamomis ekonomikomis“, teigia TVF specialistai, nepaaiškindami, kokios konkrečiai šalys čia turėtos galvoje. Bet kokiu atveju, apžvalgos autorių nuomone, šiose šalyse dėl ekonomikos skatinimo programų nutraukimo išsivysčiusiose ekonomikose ir silpnų pačių šalių ekonominių rodiklių prognozuojami „tolesni rinkos svyravimai ir nestabilumas“.

TVF vertinimu, augimo tempai pereinamosiose ekonomikose šiuo metu yra maždaug 2,5 proc. lėtesni nei 2010 metais. Daugiausia augimo tempai sulėtėjo Brazilijoje, Kinijoje ir Indijoje. „Daugeliui žaliavų eksportuotojų perspektyvos pablogėjo dėl mažėjančių žaliavų kainų“, - teigiama dokumente.

O „impulso pasaulio ekonomikos augimui“, specialistų nuomone, artimiausiu metu laukiama daugiausia iš Jungtinių Valstijų“.

Pereinamosiose ekonomikose situacija skirtinga, bet apskritai, TVF nuomone, joms reikėtų būti pasirengusioms „tolesniam finansinio nestabilumo ir augimo rizikų sustiprėjimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.