Gruzijos žvilgsnis jau krypsta į Rytus?

„Kodėl gi ne?” – gūžtelėjo pečiais Gruzijos premjeras Bidzina Ivanišvilis, paklaustas, ar jo šalis stotų į Rusijos kuriamą Muitų sąjungą. Toks pareiškimas Kaukazo valstybėje įplieskė skandalą.

B.Ivanišvilio pareiškimas apie Muitų sąjungą vėl sukiršino šalies politikus.<br>AP nuotr.
B.Ivanišvilio pareiškimas apie Muitų sąjungą vėl sukiršino šalies politikus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:03 PM

Rusijoje turtus susikrovęs milijardierius B.Ivanišvilis šiuos žodžius ištarė trečiadienį kalbėdamas per valstybinę televiziją, remdamasis „EUobserver”, „Reuters” rašo "Lietuvos rytas".

„Aš ją (Muitų sąjungą. – Red.) atidžiai stebiu. Mes ją studijuojame. Šiuo metu neturime jokios pozicijos jos atžvilgiu.

Bet jei ateityje pamatytume, kad organizacija atitinka mūsų šalies strateginius interesus, tada kodėl gi ne?” – samprotavo politikas, pernai laimėjęs visuotinius rinkimus su koalicija „Gruzijos svajonė”.

Toks netikėtas ministro pirmininko pareiškimas apie galimą naują politinę kryptį pribloškė ir gruzinų partnerius Europoje, ir šalies parlamentarus.

Gruzija iki šiol tvirtino, kad jos tikslas – narystė Europos Sąjungoje ir NATO.

Šį lapkritį Vilniuje per Bendrijos Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Tbilisis planavo pasirašyti su ES Asociacijos sutartį.

Muitų sąjunga, dar vadinama Eurazijos ekonomine sąjunga, su Vakarais neturi nieko bendra. Tai Rusijos projektas, kuriuo siekiama sukurti naują buvusių sovietinių respublikų bloką.

Organizacija turėtų būti oficialiai įsteigta 2015 metais.

„Tikiuosi, jog premjeras melavo, ir viliuosi, kad Gruzijos vyriausybė nesvarsto tokios galimybės”, – nuogąstavo opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) narys Giorgis Gabašvilis.

Kilus sujudimui B.Ivanišvilio biuras išplatino pareiškimą, kuris buvo išsiųstas ir pareigūnams Briuselyje.

Jame pabrėžiama, kad premjeras, kalbėdamas apie galimą prisijungimą prie Muitų sąjungos, sakė, jog dabar neturi jokios pozicijos. Bet oponentų tai nenuramino.

„Jeigu B.Ivanišvilis sako, kad neturi pozicijos, tai jau yra pavojaus signalas.

Kaip demokratiškai išrinkta vyriausybė gali neturėti pozicijos, kai kalbama apie instrumentą, skirtą pakirsti šalies suverenitetą?” – kolegai antrino VNJ narys Giga Bokeria.

B.Ivanišvilio pareiškimas nuskambėjo kitą dieną po to, kai Armėnija taip pat netikėtai pranešė apie savo sprendimą jungtis prie Rusijos kuriamo bloko.

Politikai ir politologai iš Lietuvos tai įvertino kaip Rusijos spaudimą Jerevanui nepasirašyti laisvosios prekybos sutarties su ES.

Artėjant svarbiajam suvažiavimui Vilniuje Kremliaus kilpą pajuto ir Ukraina bei Moldova. Maskva pagrasino taikyti prekybines sankcijas, jeigu buvusios sovietinės respublikos pasirašys sutartis su ES.

„Energijos tiekimas artėjant žiemai labai svarbus. Tikiuosi, kad nesušalsite”, – antradienį moldavams kone atvirai šantažuodamas tėškė Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Rusas taip pat pažymėjo, kad Maskvai įsiskolinusi skurdžioji Moldova, suartėjusi su Europos Sąjunga, gali galutinai prarasti separatistinės Padniestrės kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.