TVF vadovė ragina kuo greičiau įsteigti ES bankų sąjungą

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde paragino kuo greičiau pabaigti steigti Europos planuojamą bankų sąjungą, informuoja BBC.

Ch.Lagarde pavadino euro zoną „dailiu laivu“, kuris, deja nėra pasiruošęs plaukti neramiais vandenimis<br>AP nuotr.
Ch.Lagarde pavadino euro zoną „dailiu laivu“, kuris, deja nėra pasiruošęs plaukti neramiais vandenimis<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:54 AM

Kalbėdama per konferenciją Paryžiuje, Ch.Lagarde pavadino euro zoną „dailiu laivu“, kuris, deja nėra pasiruošęs plaukti neramiais vandenimis.

Bankų sąjungos projektas, tikimasi, apsaugos nuo galimos kitos pasaulinės bankininkystės krizės.

„Mes dažnai galvojame apie euro zoną kaip apie gražų laivą, kuris buvo pastatytas, puoselėjamas... ramiems vandenims. Tačiau šis laivas vis dar nėra pasirengęs skrosti audringus vandenis, - sakė konferencijos dalyviams Ch.Lagarde. - Jau daug yra nuveikta įgyvendinant bankų sąjungos projektą.

Tačiau šiandien noriu pabrėžti, kad tam tikra šio laivo dalis turi būti padailinta, turi būti kuo greičiau užbaigta„.

Kaip bus sudaryta bankų sąjunga,vis dar iki galo neaišku, kai kurios šalys reikalauja, kad iki tol būtina pakoreguoti ES sutartis.

Liepą Europos Komisija žengė svarbų žingsnį bankų sąjungos link: buvo aptartos Vieningo bankų pertvarkymo mechanizmo (SRM) įkūrimo detalės. SRM suteiks Komisijai galimybę prireikus likviduoti bet kurį iš 6 tūkst. Europos bankų. Toks sprendimas galės būti priimtas, net jei tam priešinsis uždaromo banko nacionalinė vyriausybė.

SRM laikomas vienu iš kertinių Europos bankų sąjungos akmenų, institucija vienintelė prižiūrės bankų sektorių, o jos darbą reguliuos Europos centrinis bankas (ECB). Sukūrus bankų sąjungą, finansinių institucijų ir šalių vyriausybių tarpusavio ryšiai bus nutraukti. Valstybės pastaraisiais metais gelbėdamos bankus išleido milžiniškas mokesčių mokėtojų pinigų sumas, todėl nepaprastai pakilo valstybių skolos.

Liepą buvo aptartas ir SRM fondo kūrimas. Šis būtų finansuojamas iš privalomų mokėjimų ir rinkliavų bankų sektoriuje ir siektų 55 mlrd. eurų. Per ateinančius 10 metų fondas turėtų išaugti iki 60-70 mlrd. eurų, paskaičiavo Komisijos pareigūnai.

Tačiau planus steigti bendrą priežiūros instituciją skeptiškai vertina Vokietija, didžiausia euro zonos ekonomika. Anot jos, tokia institucija nėra suderinama su šiuo metu galiojančiomis ES sutartimis, o naują Europos sutartį sudaryti ir suderinti prireiktų ne vienų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.