Lenkijos pensijų fondams - galas?

Lenkijos verslo pasaulis sukilo prieš šalies vyriausybės siūlymus keisti privačių pensijų fondų įstatymą ir netgi iš dalies juos nacionalizuoti.

J.Rostowskio parengtos įstatymo pataisos gali palaidoti pensijų fondus.<br>R.Butrimo nuotr.
J.Rostowskio parengtos įstatymo pataisos gali palaidoti pensijų fondus.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-09-16 06:00, atnaujinta 2018-02-22 04:23

Varšuva siekia, kad antrosios pakopos pensijų fondai neturėtų būti privatūs. Maža to, jau dabar žmonės agituojami 3 procentus uždirbtų pinigų patikėti ne fondams, o valstybinei socialinio draudimo įmonei ZUS.

Iki kitų metų lenkai gali rinktis, kur kaupti pinigus pensijai. Tačiau viskas vykdoma taip, kad privatūs pensijų fondai išnyktų.

Mat visi neapsisprendę piliečiai automatiškai taps ZUS klientais, o pasirinkus ją sugrįžti prie privataus kaupimo nebebus įmanoma.

Negana to, valstybė siekia įvesti tvarką, pagal kurią iš privačių pensijų fondų būtų perimtos visų piliečių, kuriems iki pensinio amžiaus liko 10 metų, sukauptos lėšos, o jas vėliau išmokės ZUS.

Privatiems pensijų fondams Varšuva siekia uždrausti investuoti į pačios valstybės obligacijas. O ką daryti su 121 mlrd. zlotų, kurie investuoti iki šiol? Vyriausybės atsakymas aiškus – šie pinigai atiteks valstybei.

Tokios pensijų fondų investicijos sudaro net 8 procentus šalies bendrojo vidaus produkto. Joms perėjus į valstybės kišenę, šios skola reikšmingai sumažėtų.

Todėl verslo ekspertai spėja, jog šiais pakeitimais vyriausybė siekia sumažinti valstybės skolą, kad prieš kitų metų savivaldybių bei Seimo rinkimus galėtų pasigirti pagerėjusiais ekonominiais rodikliais.

3,7 tūkst. įmonių vienijanti organizacija „Lewiatan” tokius užmojus jau išvadino nacionalizacija ir pagrasino apskųsti juos Konstituciniam teismui – esą pažeidžiamas įstatymas dėl privačios nuosavybės apsaugos.

Maža to, finansų ministro Jaceko Rostowskio siūlomos pataisos prieštarauja paties premjero Donaldo Tusko pažadams didinti atidėjinius į privačius fondus.

Prieš keturiolika metų pradėjus pensijų reformą atskaitymai į privačius fondus siekė 7,3 procento darbuotojo atlyginimo. Dėl ekonominės krizės 2011-aisiais jie buvo sumažinti iki 2,3 procento, nors ZUS kąsnis nepasikeitė – 16,5 procento.

Premjeras D.Tuskas tvirtina, jog vyriausybės planai viso labo reiškia didesnį rūpinimąsi lenkų pensijų saugumu.

Bet ar tikrai pinigai taps saugesni? „Gazeta Wyborcza” prognozuoja, kad pakeitus įstatymo nuostatas privatūs pensijų fondai neteks net 90 procentų klientų, o likusiųjų galimybės sukaupti didesnes pensijas labai sumažės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar už M. Navickienės skandalo kyšo Prezidentūros ausys?