Dauguma lietuvių ekonominę šalies padėtį vertina kritiškai

69 proc. lietuvių ekonominę šalies padėtį vertina skeptiškai. Daugiausia lietuviai nerimauja dėl nedarbo, tačiau net pusė mūsų šalies gyventojų į ateitį šiuo požiūriu žvelgia optimistiškai. Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovės TNS LT atliktas Eurobarometro tyrimas, kuriuo siekiama įvertinti visuomenės nuomonę apie Europos Sąjungą (ES) pokriziniu laikotarpiu.

Daugiausia lietuviai nerimauja dėl nedarbo.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiausia lietuviai nerimauja dėl nedarbo.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:12 AM

„Lietuvos piliečių nuomone, vienu pagrindinių rūpesčių mūsų šalyje išlieka nedarbas. Dėl situacijos darbo rinkoje sunerimęs kas antras lietuvis. Tačiau 49 proc. gyventojų tiki, kad krizės poveikis darbo vietoms jau pasiekė aukščiausią tašką. Svarbu pastebėti, jog taip manančių pagausėjo 12 proc. punktų“, - sakė TNS LT politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Daugiau nei trečdalis mūsų šalies gyventojų antra svarbia problema laiko kylančias kainas. Kainų klausimą valstybės problema laiko 36 proc., o kaip savo asmeninę problemą jas nurodo daugiau nei kas antras mūsų šalies gyventojas. Kitos problemos, šiuo metu kylančios šalies gyventojams - bendra ekonominė situacija Lietuvoje ir mokesčiai. Šias problemas nurodė apie ketvirtadalį respondentų.

Tarp trijų Baltijos valstybių ekonominę šalies situaciją prasčiausiai vertina Latvija - 78 proc. gyventojų šiuo klausimu pasisakė neigiamai. Tuo tarpu Estijos piliečiai, lyginant su Lietuva ir Latvija, savo šalies ekonomiką vertina geriausiai, nors neigiamai ją mato taip pat daugiau nei pusė (57 proc.) gyventojų. Labiausiai Latvijos gyventojai nerimauja dėl nedarbo savo šalyje, infliacijos ir mokesčių sistemos. Tuo metu Estijos gyventojai pagrindinėmis problemomis laiko augančias kainas, nedarbą ir ekonominę situaciją.

Panašios nuotaikos vyrauja ir kitose Europos šalyse. Kas antras europietis sunerimęs dėl nedarbo savo šalyje. Tačiau didesnė nei Lietuvoje Europos šalių gyventojų dalis (55 proc.) mano, kad situacija darbo rinkoje dar labiau blogės. Toliau iš nerimą keliančių aspektų rikiuojasi ekonominė situacija (33 proc.) ir kylančios kainos (20 proc.). Europiečių nuomone, ES pirmiausia reikėtų spręsti ekonominės situacijos klausimus. Toliau prioritetai suteikiami nedarbo ir šalių narių viešųjų finansų problemų sprendimui.

Eurobarometro tyrimas atliktas gegužės mėnesį, tiesioginio interviu būdu apklausiant 32 694 respondentus 34 šalyse. Iš jų - 1 029 Lietuvoje.

TNS LT priklauso tarptautinei tyrimų kompanijai TNS, kuri turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. TNS atstovybės yra įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių - Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.