ES šalys kasmet dėl klaidų ir sukčiavimo praranda 200 mlrd. eurų

Europos komisija ketvirtadienį teigė, kad Europos Sąjungos (ES) šalys kasmet netenka beveik 200 mlrd. eurų mokestinių pajamų dėl sukčiavimo ir klaidų, praneša „EUbusiness“.

Sukčiavimas iš valstybių vidutiniškai atima apie trečdalį ar ketvirtadalį mokestinių pajamų.<br>123rf nuotr.
Sukčiavimas iš valstybių vidutiniškai atima apie trečdalį ar ketvirtadalį mokestinių pajamų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2013, 10:14 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:17 AM

„Nesumokama pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dalis yra mums nepriimtina, juk tokio dydžio suma gali turėti didelį poveikį stiprinant viešuosius finansus“, - kalbėjo ES mokesčių komisaras Algirdas Šemeta.

Komisijos atliktas tyrimas 26-iose iš 28 ES narių parodė, kad milžiniška suma - 193 mlrd. eurų - 2011 m. nepasiekė mokesčių institucijų. Didžiausios nesumokėtos sumos užregistruotos turtingiausiose regiono ekonomikose: Italijai teko 36,1 mlrd. eurų, Prancūzijai - 32 mlrd. eurų, o Vokietijai - 27 mlrd. eurų.

Tačiau, lyginant valstybių gaunamas nacionalines pajamas ir santykį tarp prognozuotų mokestinių PVM pajamų bei realiai gautų pajamų, didžiausias atotrūkis buvo užregistruotas neturtingose Rytų Europos šalyse: pavyzdžiui, Rumunijoje prarasta suma sudarė 8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Graikijoje - 4,5 proc. BVP. Palyginimui, Vokietijoje ši suma pasiekė vos 1 proc. BVP.

Komisijos pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios nesurenkamos lėšos, yra sukčiavimas - jis iš valstybių vidutiniškai atima apie trečdalį ar ketvirtadalį mokestinių pajamų. Taip pat svarbų vaidmenį vaidina pavėluoti mokėjimai, bankrotai ir įvairios apskaitos klaidos, praneša Europos Komisija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.