Finansų ministras ramina: „Visuotinio NT mokesčio kol kas nebus“

Siūlymai Lietuvoje įvesti nekilnojamojo turto mokestį ir apmokestinti automobilius - jau girdėti. Apie juos dar sykį prakalbo misiją Lietuvoje baigiančio Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Europos departamento vadovė Julie Kozack.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Sep 23, 2013, 1:40 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:55 PM

„Dabar Lietuva dėmesį sukoncentravusi į išlaidų mažinimą. Tačiau reikia siekti didinti pajamas“, - teigė TVF atstovė.

Anot TVF, nekilnojamojo turto ir automobilių mokesčiai užtikrintų nuolatines įplaukas į biudžetą.

Tačiau tiek premjeras Algirdas Butkevičius, tiek finansų ministras Rimantas Šadžius patikino, kad visuotinis nekilnojamojo turto mokestis staiga įvestas nebus.

„Apie nekilnojamojo turto mokestį šnekėsime pakankamai daug. Labai tikiuosi, kad diskusijos bus labai rimtos. Tačiau tokio mokesčio prieš kelis mėnesius nei galima įvesti, nei kas ruošiasi tą daryti“, - žurnalistams po susitikimo su TVF atstovais sakė finansų ministras. Su euru Lietuva nepraloš Tuo įsitikinusi TVF atstovė J.Kozack. Be to, TVF tikina, kad euras Lietuvai pasiekiamas ranka. Tačiau, pasak J.Kozack, tam, kad iš narystės euro zonoje, būtų galima pasiimti kiek įmanoma daugiau, "neužtenka įeiti į euro zoną, reikia ir tinkamos politikos“.

„Prisijungimas prie euro zonos yra kitas logiškas žingsnis Lietuvai jos Europos integracijos kelyje, kuris gerokai sumažins liekamąją valiutos keitimo ir likvidumo riziką, - rašoma TVF ataskaitoje. - Svarbu toliau taikyti fiskalinės drausimės priemones siekiant sumažinti valstybės skolą".

Anot Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, būtent pasirengimas euro įvedimui yra trumpiausio laikotarpio tikslas.

„Tai – esminis momentas. Mums būtina nepraleisti antrojo šanso ir atlikti visus namų darbus, kurie privestų prie sėkmės“, - spaudos konferencijoje sakė V.Vasiliauskas.

Jis įsitikinęs, kad Vyriausybė puikiai supranta, „kokioje dimensijoje veikia“.

„Yra užsibrėžti tikslai – konvergencijos programoje, biudžeto planavime – ir jų laikomasi. Turime ir finansinės drausmės įstatymą. Nematau erdvės kažkur padaryti klaidų ar išleisti daugiau nei galima. Deficitas – labai svarbus aspektas, kalbant tiek apie šių metų biudžetą, tiek apie kitų metų deficitą“, - apie ėjimą euro link kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

„Mums buvo labai svarbu išgirsti TVF objektyvią nuomonę, kad euras Lietuvai naudingas“, - po susitikimo sakė finansų ministras R.Šadžius.

Prognozuoja 3,5 proc. augimą TVF atstovai gyrė Lietuvą už tai, jog mums pavyksta išlaikyti stabilų ekonomikos augimą ir kurti naujas darbo vietas. Vis dėlto įspėjo, jog Lietuvai gali kilti grėsmių iš pašalės: dėl prekybos partnerių ir pasaulio finansų rinkų. TVF laukia, kad Lietuvos ūkis šiais metais, kaip ir 2014-aisiais, augs 3,5 procento. „Eksportas ir privatus vartojimas buvo pagrindiniai veiksniai, skatinantys augimą, kurį rodo po truputį stiprėjantis konkurencingumas, mažėjantis nedarbas ir augantis realusis darbo užmokestis“, - rašoma TVF ataskaitoje.

Anot J.Kozack, infliacija Lietuvoje šiais metais turėtų būti 1,25 proc., kitąmet ji turėtų būti kiek didesnė. Fiskalinis deficitas, TVF prognozėmis, šiais metais turėtų siekti 2,9 proc. bendrojo vidaus produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.