N.Mačiulis: „Nauji mokesčiai gali tapti būtinybe“

Vyriausiasis „ Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis teigia, kad, jei Lietuva nesugebės susitvarkyti su šešėline ekonomika ir valstybės išlaidomis, nauji mokesčiai yra neišvengiamybė.

Anot N.Mačiulio, yra viena sritis, kurios nesam tinkamai sutvarkę - valstybės finansai.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot N.Mačiulio, yra viena sritis, kurios nesam tinkamai sutvarkę - valstybės finansai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 PM

Taip jis kalbėjo apie Tarptautinio valiutos fondo (TVF) siūlymus Lietuvai.

„TVF pasiūlymas tikrai nėra susijęs su faktu - baigėsi krizė ar ne. Akivaizdu, kad ekonomikos nuosmukis Lietuvoje baigėsi, nes jau trečius metus iš eilės ekonomika auga sparčiausiai. Bet yra viena sritis, kurios nesam tinkamai sutvarkę - valstybės finansai. Viešajame sektoriuje vis dar didelis biudžeto deficitas, kurį reikia sumažinti. Būtent apie tai ir kalba fondas, todėl negalima ignoruoti jo rekomendacijų“, - radijui „Laisvoji banga“ sakė N.Mačiulis.

Jis teigė, kad TVF jau penktus metus iš eilės siūlo šias rekomendacijas, todėl mes negalime sakyti, kad šios senos ir kompetentingos institucijos siūlymas yra laužtas iš piršto, ar kad nekilnojamo turto mokestis yra naujas išradimas, kai daugelyje kitų pasaulio valstybių jis yra.

„Ir šiemet valdžios sektoriaus išlaidos pajamas viršys 3 mlrd. litų. Tai yra, kad dar vienus metus iš eilės šia suma padidiname valstybės skolą. Jau nekalbu apie tai, kad per 20 nepriklausomybės metų nesugebame subalansuoti išlaidų ir pajamų viešajame sektoriuje. Būtent dėl šio priežasties fondas siūlo naujus nekilnojamo turto ir automobilių mokesčius“, - kalbėjo N.Mačiulis.

Pasak jo, Lietuva turi pati rasti būdus susitvarkyti su šiuo deficitu. Galima įvesti naujus mokesčius, padidinti pajamas, sumažinti išlaidas peržiūrėti viešojo sektoriaus etatų skaičių, ar nėra perteklinių institucijų, ar viešųjų pirkimų sektorius pakankamai skaidrus.

„Jeigu Lietuva būtų kreipusis į Tarptautinį valiutos fondą 2009 m. kaip ir Latvija, joje jau būtų nekilnojamo turto mokestis ir būtų dvigubai sumažinti valstybės tarnautojų atlyginimai. Štai ką padaro fondas atėjęs į valstybę“, - teigė ekonomistas.

Anot jo, šiuo metu trūksta nuoseklaus ir racionalaus valdančiųjų požiūrio į valstybės finansus. „Nenuoseklus valdančiosios koalicijos požiūris į mokesčius, į daugiau ar mažiau apmokestintas sritis kelia daug abejonių. (...) Nereikėtų galvoti apie valdžios sektoriaus išlaidų didinimą, kai dabartinės paskirstomos neefektyviai ir neskaidriai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.