15 pasaulio šalių vyrai gali uždrausti savo žmonoms dirbti

Pasaulio banko (BP)

Daugiausia moterų darbo apribojimų taikoma Rytų Europoje ir Vidurinėje Azijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiausia moterų darbo apribojimų taikoma Rytų Europoje ir Vidurinėje Azijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 8:17 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:13 PM

„Dauguma visuomenių padarė pažangą palaipsniui panaikindamos įsišaknijusias moterų diskriminacijos formas. Tačiau reikia dar daug pasiekti“, - ataskaitos įžangoje teigia Pasaulio banko vadovas Jimas Young Kimas.

Iš 143 ataskaitoje aprašomų šalių 15-oje, įskaitant Iraną, Siriją, Boliviją ir Gaboną, vyrai turi teisę uždrausti savo žmonoms dirbti. 79-ių šalių įstatymai apriboja, kokių darbų gali imtys moterys. Daugiausia moterų darbo apribojimų taikoma Rytų Europoje ir Vidurinėje Azijoje.

Šios taisyklės išliko iš dalies dėl istorijos. Istorinės liekanos kai kur tebėra įtrauktos į įstatymus, nes teisės aktai, tokie kaip Napoleono įvestas Prancūzijos civilinis kodeksas, buvo priimti kaip vienas dokumentas ir laikui bėgant nekeičiami. Šeimos galvos sąvoka buvo pašalinta iš Prancūzijos civilinio kodekso 1970 metais, bet yra išlikusi daugelio Vakarų Afrikos valstybių kodeksuose.

Rusijoje moterims draudžiama rinktis 456 profesijas, pavyzdžiui, ūkio sunkvežimių vairavimą, staliaus darbą ir krovininių traukinių konduktorių pareigas. Dauguma taisyklių yra buvusio sovietinio režimo liekanos.

Mažiausiai 29 šalyse, įkaitant Saudo Arabiją, Hondūrą ir Senegalą, įstatymai vyrams suteikia galią spręsti visus svarbiausius klausimus, pavyzdžiui, dėl gyvenamosios vietos, banko sąskaitų ir svarbių asmens dokumentų.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad ir Vakarų šalyse pažanga vyko lėtai. Moterims teisme kelti bylas be vyro sutikimo Ispanijoje buvo leista tik 1981, o Šveicarijoje - 1984 metais. Nepaistant to, padėtis gerėja. Per dvejus metus 44 šalyse buvo padaryti 48 teisiniai pakeitimai, kurie padidino lyčių lygybę. Pavyzdžiui, Dramblio Kaulo Krante 2013 metais buvo nuspręsta, kad moterys gali dirbti be vyro leidimo. Kita vertus, Egipte situacija pablogėjo: buvo panaikintos konstitucinės garantijos prieš lyčių diskriminavimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.