Amerikietiško našumo paslaptys - iš viešojo sektoriaus guru lūpų

Jei manote, kad veiklos našumas rūpi tik privačioms kompanijoms, turėtumėte nuvykti į Jutos valstiją (JAV). Garis R. Herbertas, 2012-aisiais laimėjęs 3 mln. gyventojų turinčios valstijos gubernatoriaus rinkimus, visoms pavaldžioms įstaigoms iškėlė vieningą tikslą - ki 2017 m. sausio pagerinti valdžios veiklą ir paslaugas mažiausiai 25 procentais.

K.Cox kalbės Vilniuje vyksiančioje Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo didinimo konferencijoje.
K.Cox kalbės Vilniuje vyksiančioje Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo didinimo konferencijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-30 18:05, atnaujinta 2018-02-21 15:41

Šiandien kiekviena valstijos įstaiga kiekvieną mėnesį atsiskaito, kaip jai sekasi artėti prie iškelto tikslo, rezultatus skaičiuodamos pagal visuotinai įdiegtą kokybės, pralaidumo ir išlaidų santykio rodiklį.

Vieningą viešojo sektoriaus vadybos metodiką sukūrė Kristen Cox, 2007-2012 m. vadovavusi Jutos darbo biržai, kuri dėl įspūdingų rezultatų 2011-aisiais buvo paskelbta efektyviausia JAV darbo birža. Pernai K.Cox tapo gubernatoriaus dešiniąja ranka ir buvo paskirta vadovauti Biudžeto ir valdymo tarnybai, koordinuojančiai 24 valstijos departamentų (mūsų atitikmuo – ministerijos) darbą.

Spalio pabaigoje K.Cox lankysis Vilniuje, kur skaitys pranešimą bei ves mokymus Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo konferencijoje, vyksiančioje LITEXPO centre.

K.Cox sau ir aplinkiniams nuolat kelia klausimus, aktualius ir Lietuvoje. Kaip padidinti darbo našumą neįdarbinant daugiau žmonių ir negaunant daugiau lėšų? Kaip suteikti kokybiškesnes paslaugas nepadidinant viešųjų išlaidų?

Įspūdingi rezultatai

Kai K.Cox vadovavo, įstaigos darbo biržos krūvis augo beveik 50 procentų. Restruktūrizavusi paslaugų teikimą, ji sutaupė daugiau nei 20 mln. USD kartu pagerindama paslaugų kokybę prie ženkliai išaugusio darbo krūvio. Pagal kitus efektyvumo matavimus, skaičiuojama, jog K.Cox vadovaujama darbo birža sutaupė valstijai apie 54 mln. USD – rašo „Utah Business Magazine“.

Pastebėję gerėjančius rezultatus ir pasinaudodami įgyta patirtimi, K. Cox kartu su kolega Gregu Gardneriu išplėtojo „SUCCESS“ procesą – įrankį, skirtą padėti pavaldžioms institucijoms įsidiegti šiuolaikinės vadybos principus.

Sukurta sistema supaprastina ataskaitų rengimą ir progreso matavimą. “Kokybė ir pralaidumas padalinta iš veiklos išlaidų”, – šis Jutoje išplėtotas efektyvumo rodiklis skirtas matuoti progresą, ar pavyksta priartėti prie iškelto tikslo veiklą pagerinti 25 procentais. Pralaidumu Jutoje vadinamas našumo rodiklis, rodantis kiek tikslo vienetų per tam tikrą laiką sukuria konkrečios įstaigos. Įstaigų tikslai skiriasi, todėl skiriasi ir jų kuriami tikslo vienetai (pavyzdžiui, išduota leidimų, užgesinta gaisrų), tačiau bendras matavimo rodiklis visoms įstaigoms yra taikomas vienodas.

„SUCCESS“ taip pat prisideda prie biudžeto balansavimo, todėl siekiama įtvirtinti biudžetavimą pagal įvykdymą procesą. Institucijų prašymai skirti asignavimus vertinami planuojamos įtakos kokybei ir pralaidumui kontekste.

Remiasi mokslu

K. Cox sėkmės priežastis – pažangių organizacijų metodikų, ypač apribojimų teorijos (TOC), taikymas viešajame sektoriuje. Trumpai teorijos esmę galima apibūdinti taip: bet kuri organizacija yra sistema, kurios rezultatus nulemia siauriausia srauto vieta, išteklius, vadinamasis apribojimas arba “butelio kakliukas”.

Sutelkus visos organizacijos pastangas surasti, išnaudoti ir vėliau praplėsti apribojimą, ženkliai padidinamas visos organizacijos kuriamos produkcijos ar paslaugų srautas.

Šią metodiką Izraelio mokslininkas Eli Goldratas sukūrė kaip srauto valdymo priemonę, bet ją galima taikyti praktiškai bet kokioje srityje, taip pat ir viešajame sektoriuje.

K. Cox panaudojo apribojimų teorijos principus tobulindama savo įstaigos teikiamas viešąsias paslaugas: jai pavyko pagerinti jų kokybę nedidinant išlaidų, o kartais net sumažinant. Ši sėkmė susilaukė didelio pripažinimo JAV ir tarptautiniu lygiu. K. Cox yra pasiryžusi per ateinančius ketverius metus savo valstijos viešąsias paslaugas pagerinti dar 25 procentais.

Dar vienas potėpis išskirtinam šios asmenybės portretui – K. Cox yra akla. Regėjimą ji prarado 11 metų, pasireiškus įgimtai itin retai genetinei ligai. Baigti universitetą ji sugebėjo nemokėdama Brailio rašto ji – visą medžiagą mintinai.

Pasidalins patirtimi

K.Cox kalbės Vilniuje vyksiančioje Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo didinimo konferencijoje. Čia ji išsamiai pristatys „SUCCESS“ procesą ir įrankius, kuriuos galima pritaikyti ne tik JAV institucijose.

Spalio 24 – 25 dienomis „LITEXPO“ parodų centre Vilniuje vyksiančioje Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo konferencijoje dalyvaus veiklos efektyvumo didinimo specialistai iš geriausių pasaulyje tarpo.

Konferencijoje bus pristatytos išskirtinių laimėjimų pasauliniu mastu pasiekusių įstaigų istorijos su apčiuopiamais rezultatais: sutrumpintos eilės ligoninėse, pagreitintas bylų nagrinėjimas teismuose, paspartinti leidimų išdavimo terminai, sumažinta vertės nekuriančios veiklų, sutaupytos milijoninės mokesčių mokėtojų lėšos ir kt.

Antrąją renginio dieną vyks užsiėmimai, kuriuos ves praktikai, vadovavę projektams, kurias buvo gerinamos veiklos įvairiose pasaulio šalyse, ir pasiekę stulbinamų rezultatų.

Tarp pranešėjų – viena efektyviausių pripažintos JAV įstaigos vadovai Kristen Cox ir Gregas Gardneris, efektyviausios Nyderlandų ligoninės atstovai Pieteris E. Buwalda bei Gijs Andrea, sėkmingiausia pasaulyje laikomos teismų reformos Izraelyje vienas vykdytojų Shimeonas Passas. Pranešimą apie LEAN metodikos diegimą 600 Jungtinės Karalystės teismų Peteris Handcockas, Jos Didenybės Teismų ir tribunolų tarnybos generalinis diektorius.

Taip pat kalbės Aleksas Klarmanas – projektų vadybos ekspertas, padėjęs Vroclavui išvengti fiasko dėl ženkliai vėlavusio pasirengimo Euro2012 futbolo čempionatui. Iš Pietų Afrikos Respublikos atvyks Alanas Barnardas, viena ryškiausių Apribojimų teorijos žvaigždžių pasaulyje. Pranešimą apie veiklos produktyvumą ir pirkimų skaidrumą skaitys vienos efektyviausių Europos ryšio rinkos bendrovių “Tele2” vykdantysis viceprezidentas Centrinės Europos ir Eurazijos šalims Niklas Sonkin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.