Kipras išliko saugia užuovėja lietuviškiems pinigams

Po naktinės mokesčių reformos bendrovių valdymą į Kiprą iškėlę kai kurie mūsų šalies verslininkai įkvepia taip elgtis ir kitus.

Kipras seniai garsėja mažais mokesčiais, o po krizės dar ir kainos krinta.<br>AP nuotr.
Kipras seniai garsėja mažais mokesčiais, o po krizės dar ir kainos krinta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:24 PM

Kipras tebelieka saugi užuovėja lietuviškam kapitalui. Mūsų šalies investuotojai ir toliau noriai kuria holdingo kompanijas saloje arba perkelia į ją įmonių valdymą.

Antrąjį šių metų ketvirtį lietuviai daugiausia investavo būtent Kipre – 94,5 mln. litų.

Pernai ši sala pagal Lietuvos tiesiogines investicijas buvo ketvirtoje, o šįmet – jau trečioje vietoje.

Statistika rodo, kad Kipre investuota suma artėja prie milijardo litų. Tai daugiau, nei siekia mūsiškių investicijos Latvijoje.

Kapitalas ir toliau perkeliamas į Kiprą.

Ten kilusi bankų krizė lietuvių apsisprendimo nepakeitė”, – „Lietuvos rytui” sakė į Kiprą pasukusius verslininkus konsultuojančios įmonės „Finreda” vadovas Dainius Malinauskas.

Šių metų kovą Kipre buvo apribota bankų veikla, antras pagal dydį „Laiki” bankas buvo prijungtas prie „Bank of Cyprus”, o indėlininkai prarado dalį lėšų.

Tačiau po šios bankų krizės investicijos iš Lietuvos dar labiau išaugo.

„Nors krizė ir supurtė bankus, Kipro patrauklumo tai nepakeitė. Beveik nekito ir mokesčiai ar sąlygos iš ten valdyti verslą. Viskas grįžo į senas vėžes”, – teigė D.Malinauskas.

Vienintelis pokytis toje šalyje – padidintas pelno mokesčio tarifas (nuo 10 iki 12,5 proc.).

Su D.Malinausku sutiko ir konsultacijų bendrovės „Amicorp Baltic” vadovas Justinas Klimašauskas: „Akivaizdu, kad norintiems sutaupyti investuotojams geresnės alternatyvos kol kas nėra. Kipras ir toliau garsėja lankstumu.”

Tiesa, mūsų šalies verslininkai dalį lėšų galėjo prarasti Kipro bankuose. Tačiau tokių turėjo būti mažuma.

Dažnai pasitaiko, kad lietuviškos bendrovės kapitalas – Kipre, o sąskaitos – solidžiuose Šveicarijos ar Lichtenšteino bankuose, kurie neteikia informacijos apie klientus.

Nors pagal Lietuvos tiesiogines užsienio investicijas Kipras netrukus gali atsidurti antroje vietoje, čia nerasi nei lietuviško kapitalo fabrikų, nei kitokių didelių verslo bendrovių.

Mūsų šalies verslininkai tiesiog įregistruoja ten bendroves arba šios šalies įmonės įsigyja Lietuvos kompanijų akcijų.

Kipre registruojamos ir tos bendrovės, kurių pagrindinis verslas – Nepriklausomų valstybių sandraugos šalyse.

Taip jos išvengia mokesčių Baltarusijoje, Rusijoje arba Ukrainoje.

Tarp investuotojų – žinomos pavardės

Mokesčių rojumi ilgai vadintas Kipras suviliojo nemažą būrį garsių Lietuvos verslininkų ir investuotojų. Augustinas Rakauskas, Alvydas Žabolis, Gediminas Žiemelis – tai tik keli žinomi mūsų šalies verslininkai, kurie daug investavo Kipre.

Pavyzdžiui, šilumą Kaunui gaminsiančios bendrovės „GECO investicijos” akcininkas „Asicom Holdings LTD” taip pat įregistruotas Kipre. 2011 metais įkurtą įmonę „GECO investicijos” kontroliuoja verslininkų Rakauskų šeima ir privataus kapitalo investicijų grupė „Žabolis ir partneriai”.

Kipro bendrovės formaliai valdo ir Lietuvos informacinių technologijų kompanijas. Pavyzdžiui, Kaune veikiančios bendrovės „NFQ Technologies” (buvęs Technologijų parkas) akcininkas yra „Andawoo Holding Limited”, registruotas Limasolio mieste.

Lietuvos investuotojai iki šiol Kipre yra investavę 876 mln. litų. Daugiausia investuota tik Olandijoje (1,5 mlrd.) ir Estijoje (968 mln. litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.