Prezidentė: „Lietuvos pieno produktų blokada - politinė“ (papildyta)

Lietuvos pieno produktų blokada

D.Grybauskaitė susitiko su Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Ūkio ir Susisiekimo ministerijų atstovais.<br>T.Bauro nuotr.
D.Grybauskaitė susitiko su Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Ūkio ir Susisiekimo ministerijų atstovais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-16 13:35, atnaujinta 2018-02-21 03:04

„Išklausiusi visų institucijų informaciją prezidentė pabrėžė, kad sprendimai, ribojantys eksportą, yra greičiausiai politinio pobūdžio, nes iki šiol Rusija nenurodė priežasčių, kodėl sustabdytas mūsų produktų eksportas. O iš kitų - net 70 šalių - į kurias Lietuva eksportuoja pieno produktus, pretenzijų neturime“, - trečiadienį po prezidentės susitikimo su Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Ūkio ir Susisiekimo ministerijų sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė. 

Anot jos, išnaudotos dar ne visos priemonės, o vien pokalbių su Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovu Genadijumi Oniščenka. 

„Prezidentė pabrėžė, kad siekiant sureguliuoti prekybą su Rusija, išnaudotos dar ne visos galimybės ir priemonės. Prezidentė teigimu, tik Rusijos vartotojų teisių ir žmonių gerovės priežiūros tarnybos lygmens nepakanka“, - sakė prezidentės atstovė. 

Jos teigimu, reikia ne tik kalbėtis politiniu - ministerijų lygmeniu, bet ir kreiptis į PPO. 

„Ekonominių interesų gynybai, pasak prezidentės, turi būti sutelktos visų pastangos, o tai reiškia, kad kiekviena atsakinga ministerija ir tarnyba savo darbą turi padaryti, iki galo išnaudodama visus turimus instrumentus. Jeigu dvišalės institucijų pastangos rezultatų neduos, Lietuva turi būti pasirengusi kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją“, - teigė šalies vadovės atstovė. 

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna sakė, kad negavusi paaiškinimų iš Rusijos, Lietuva negali pateikti dokumentų Europos Komisijai dėl kreipimosi į PPO. 

„Kol kas dar nėra pateikta, esant reikalui bus greitai pateikta, kadangi šiandien dar neturime kokie pažeidimai yra nustatyti. (...) Tada, kai turėsime konkrečius pažeidimus, būtų galima tą daryti, be abejo, jau šią savaitę bus svarstoma taryboje. Ir tas klausimas turi būti keliamas visuose lygiuose“, - trečiadienį po susitikimo sakė V.Jukna. 

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė, kad dar nėra gavęs informacijos iš Rusijos. 

„Šiandien neturime įvardintų priežasčių, dėl ko mūsų ieno produktai yra sulaikyti ir sustabdyti ir aš negaliu pasakyti, kokios priežastys. Mes oficialius užklausimus davėme, aišku, mes išsiuntėme visus pieno produktus, tiek lietuviškus, tiek netgi kai kurių trečiųjų valstybių (į nepriklausomas Europos laboratorijas - BNS), kurios yra lentynose - ištirti ir palyginti, kas ten yra randama, ir kas mūsų produktuose yra randama“, - trečiadienį žurnalistams sakė J.Milius. 

Jis sakė, kad Rusijos inspektoriai turėtų atvykti šiemet, tačiau konkreti data dar nepaskelbta. Pasak jo, planuojamas susitikimas su Rusijos vartotojų teisių tarnyba bus labiau nuomonių apsikeitimas, bet ne patikra. 

Vis dar tęsiasi praėjusią savaitę pradėta lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją blokada. Maskva teigia, kad tai padaryta dėl nepakankamo produktų saugumo, bet Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnai tai vadina politiškai motyvuotu žingsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.