Europos Komisija retina PVM deklaracijų džiungles

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

„Vyriausybė gaus naują būdą rinkti PVM – šis padidins biudžeto mokestines pajamas“, – pareiškė A.Šemeta.<br>ELTA nuotr.
„Vyriausybė gaus naują būdą rinkti PVM – šis padidins biudžeto mokestines pajamas“, – pareiškė A.Šemeta.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 23, 2013, 5:16 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:58 PM

Norite plėsti verslą į užsienį, tačiau gąsdina svetimos šalies biurokratija? Europos Komisija (EK) siūlo palengvinti vieną svarbiausių ir nemažiau painią iš procedūrų – PVM deklaraciją. 

 Iki šiol užsienio šalyje PVM mokėtojais užsiregistravusioms įmonėms tenka pildyti sudėtingas, painias ir svetima kalba pateikiamas PVM deklaracijas.

Šiuo metu visose 28 šalyse skiriasi ir privalomų užpildyti punktų skaičius, ir deklaracijos pateikimo terminai bei periodiškumas. Todėl EK siūlo ateityje visoje ES naudoti standartizuotą PVM deklaraciją, kuri turėtų palengvinti įmonių administracinę naštą ir net padėti sutaupyti lėšų.

O valstybėms – efektyviau surinkti PVM. Siūloma, kad visose 28 šalyse narėse būtų penki privalomi užpildyti PVM deklaracijos langeliai. Juose reikės nurodyti pardavimo PVM, atskaitomą PVM, į valstybės biudžetą mokėtiną PVM, įmonės pirkimus ir pardavimus.

Papildomai šalys narės savarankiškai galės įtraukti dar 21 pildyti reikalingą lauką, tačiau jų pavadinimai ir numeracija privalės būti vienodi visose ES šalyse. Formoje iš viso galės būti 26 pildytini punktai.

„Mūsų vertinimais dabar administracinė tokių deklaracijų našta verslui visoje ES siekia 15 mlrd. eurų. Keliose valstybėse veikiančioms įmonėms sunku susigaudyti, ką konkrečiai konkrečioje valstybėje reikia užpildyti. Taigi, standartinė deklaracija padės supaprastinti sistemą. Nepaisant to, kad deklaracijas reikės pildyti nacionaline šalies kalba, visi laukai bus tie patys. Ar vokiškoje, ar lietuviškoje deklaracijos formoje 12 laukas reikš tą patį“, - teigė pasiūlymo autorius mokesčių komisaras Algirdas Šemeta.

Išsivers be tarpininkų

Šiuo metu būtinų užpildyti langelių skaičius ES varijuoja nuo 6 Airijoje ar 9 Jungtinėje Karalystėje iki 99 Vengrijoje ir net 586 Italijoje. Lietuvoje šis skaičius yra 25. Biurokratiniam darbui užsienio šalyje atlikti įmonės dažniausiai samdosi tarpininkus – apskaitos ar audito kompanijas.

A.Šemeta įsitikinęs, kad naujoji tvarka ateityje padės sutaupyti šiai paslaugai dabar skiriamas lėšas. Be to, numatyta, kad atsakingos institucijos privalės priimti elektronine forma pateikiamas deklaracijas.

„Man teko kalbėti su kai kurių šalių verslininkais, kurie teigė esantys nepajėgūs užpildyti PVM deklaracijų, todėl jiems būtina naudotis tarpininkų paslaugomis. Kai kurie verslininkai sakydavo, kad jie ryžtasi jų visai nepildyti ir likti šešėlyje, kad nereikėtų mokėti didelių pinigų konsultantams. Be to, standartizuota sistema leis daug geriau panaudoti „Eurofisc“ sistemą, kurioje keičiamasi informacija apie PVM judėjimą,“ - kalbėjo EK narys.

PVM mokestis yra vienas pagrindinių visų ES šalių pajamų šaltinis, sudarantis apie 21 proc. gaunamų pajamų. Mažiau vargo smulkioms įmonėms

Vienos apskaitos ir audito paslaugas Lietuvoje teikiančios įmonės direktorė portalui lrytas.lt teigė, kad ėmus taikyti vienodą PVM pildymo tvarką, užsieninę deklaraciją turėtų pajėgti užsipildyti ir svetimos kalbos nemokantys įmonių buhalteriai. Todėl suinteresuotiems verslininkams pakeitimai turėtų būti naudingi.

„Tačiau manau, kad mums klientų, deja, tikrai sumažės“, - teigė tarpininkavimo paslaugas teikiančios įmonės vadovė.

Be kalbinių skirtumų, šalyse narėse skiriasi ir deklaracijos pateikimo terminai bei periodiškumas. Todėl EK siūlo ateityje deklaracijas įmonėms pildyti kas mėnesį, išimtį darant smulkiajam verslui.

„Daugelyje šalių šiuo metu nėra skirtumo, ar tai smulkus, ar stambus verslas, ir nustatyti tie patys reikalavimai. Mūsų pasiūlyme smulkiosios įmonės, kurių apyvarta nesiekia 2 mln. eurų, turės pildyti deklaraciją ne kartą per mėnesį, o tik kartą per ketvirtį, tad sumažės pildymų skaičius“, - aiškino A. Šemeta.

EK duomenimis, kiekvienais metais nacionalinėms mokesčių administracijoms ES mokesčių mokėtojai pateikia 150 mln. PVM deklaracijų. Didžioji deklaruojančiųjų dalis – smulkieji verslininkai. Be to, apie 13 proc. PVM mokėtojų tokias deklaracijas pildo daugiau nei vienoje ES šalyje. Jeigu šiam pasiūlymui pritars šalys narės ir Europos Parlamentas, direktyva turėtų įsigalioti 2017 m.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.