Po Lietuvos šuolio „Doing Business“ laukiame sotesnio rytojaus

Į palankiausių verslui pasaulio šalių dvidešimtuką šiemet su trenksmu įsiveržusiai Lietuvai to pasiekti pavyko dėl kelių sėkmingai įgyvendintų reformų. Atkreiptas užsienio investuotojų dėmesys leidžia tikėtis tolimesnio nedarbo mažėjimo ir didesnių atlyginimų. Tačiau kitąmet panašaus proveržio laukti neverta – prie verslo aplinkos gerinimo prisidės nebent įstojimas į euro zoną.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 29, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:33 PM

Naujausioje Pasaulio banko verslo sąlygų ataskaitoje „Doing Business 2014“ Lietuva pakilo iš 27-osios į 17-ą vietą. Taip ji aplenkė kaimynines Estiją (22 vieta) ir Latviją (24). Tarp Europos Sąjungos šalių Lietuva užima 6 vietą.

Investuotojus reikia saugoti

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad šiemet Lietuvos vietą reitinge labiausiai kilstelėjo mažosios bendrijos įteisinimas. Tačiau kitąmet jau galime riedėti nuo kalno – investuotojų apsaugos problema ir toliau nesprendžiama, o be jos pritraukti pinigų iš užsienio yra sudėtinga.

2012 m. įgyvendinta hipotekos reforma taip pat ženkliai prisidėjo prie Lietuvos rodiklių gerinimo. Verslininkams tapo paprasčiau ir greičiau įkeisti turtą, gauti paskolą.

Kitais metais galime gauti papildomų taškų už supaprastintą teritorijų planavimą, tačiau užsienio investuotojams bene svarbiausios sritys lieka užmirštos.

Tokios reformos, kaip mažosios bendrijos įteisinimas, užsieniečiams neturi beveik jokios naudos. Prieš priimdami sprendimą savo pinigus investuoti kurioje nors šalyje jie, visų pirma, atsižvelgia į tai, kaip jie bus apsaugoti ir kokia ten yra mokesčių sistema.

„Išties, svarbesnis yra net ne tų mokesčių dydis, bet ar sudėtinga juos sumokėti“, – komentavo ekonomistas.

Lietuvos mokesčių sistema, jo teigimu, yra iš principo komplikuota ir verslui sukuria neadekvačią administracinę naštą.

„Riedėti nuo kalno galime ir dėl investuotojų apsaugos trūkumo. Labai nepatrauklu, kai aplinka keičiasi net ir po to, kai konkursas jau būna laimėtas“, – dar vieną priežastį nerimauti įvardino N.Mačiulis.

„Swedbank“ atstovas taip pat sukritikavo kalbas apie nuostolių perkėlimo draudimą, kuris būtų visiškai nepalankus verslininkams.

Laukia naujų darbo vietų

„Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė pastebėjo, kad „Doing Business 2014“ reitingas leidžia į savo šalį pažiūrėti iš šalies ir pamatyti, koks šalyje ar visame regione šiuo metu yra verslo klimatas, kokios galime tikėtis ateities.

„Žinoma, kaip ir bet kurią kitą studiją jį galima vertinti skeptiškai, tačiau, manau, kad jis yra pakankamai objektyvus“, – kalbėjo ekonomistė.

Jos manymu, Lietuvos šuolis į 17-ą vietą leidžia tikėtis tolimesnio nedarbo mažėjimo. Su V.Klyvienė sutiko ir N.Mačiulis.

Jis taip pat sakė, kad Lietuvoje kitąmet darbo vietų bus sukurta daugiau ir jos bus geriau apmokestinamos.

Jau šiuo metu nedarbas Lietuvoje mažėja sparčiausiais Europoje.

Konkuruojame savo regione

Paklausta kokių pasaulio regionų šalys ateityje galėtų kelti iššūkį Lietuvai dėl dabar užimamos vietos V.Klyvienė prašė nenurašyti euro zonos.

„Taip, kol kas laikai Europoje nėra geriausi, tačiau regionas yra ne vienalytis. Vienos šalys atrodo geriau, kitos prasčiau, tačiau yra ir sėkmės istorijų“, – pabrėžė ji. Viena jų galima pavadinti Lietuvą.

Šiuo metu palankiausių verslui šalių dvidešimtuke dominuoja tokios Rytų Azijos šalys, kaip Singapūras, Honkongas, Pietų Korėja, Taivanas.

Taip pat nemažai Šiaurės Europos šalių, pavyzdžiui, Danija, Norvegija, Jungtinė Karalystė, Suomija, Švedija.

Naikina stereotipus

Verslininkas, įmonių grupės Kauno Grūdai valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys džiaugėsi išgirdęs naujieną apie Lietuvos šuolį „Doing Business“ reitinge.

Jo teigimu, pripažinimas šaliai visada yra į naudą. Pakilę į 17 vietą sulauksime daugiau užsienio investicijų.

V.Klyvienės teigimu, Lietuvos laimėjimas reitinge prisidės prie stereotipų, kad pas mus viskas labai apribota ir neįmanoma pradėti verslo, išsklaidymo.

„Tai labai gera reklama“, – sakė ji.

Reikia tęsti reformas

N.Mačiulis pastebėjo, kad šiųmetinis šuolis gali būti gera pamoka dabartiniams valdantiesiems – kaip siekiant savo tikslų ir nuosekliai dirbant galima pasiekti puikių rezultatų.

„Tai labai geras pavyzdys, kaip dvi paprastos reformos [hipotekos ir mažųjų bendrijų] pakeičia labai daug. Joms net nereikėjo didelių valdžios resursų“, – aiškino ekonomistas.

Andriaus Kubiliaus vyriausybė savo kadencijos pradžioje buvo išsikėlusi tikslą patekti į patraukliausių šalių penkioliktuką. Jos pastangų rezultatai šiemet pagaliau pasirodė.

Šiuo metu 17 vietoje Lietuva yra tarp 189 valstybių. Pirmoje – Singapūras, o paskutinėje – Čadas. Visą ataskaitą galite peržiūrėti čia.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.