Premjeras: „Su bendruomenėmis dėl skalūnų reikia pradėti kalbėtis gerokai anksčiau“

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad jeigu vėl bus iš anksto nesusitarta su vietos bendruomenėmis, konkursas dėl skalūnų dujų žvalgybos gali būti labai sudėtingas.

Premjeras paneigė pasklidusius gandus, kad skalūnų dujos bus apmokestintos didžiausiu pasaulyje 40 proc. baziniu mokesčiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras paneigė pasklidusius gandus, kad skalūnų dujos bus apmokestintos didžiausiu pasaulyje 40 proc. baziniu mokesčiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2013, 9:22 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:18 PM

Anot jo, su teritorijų, kuriose planuojama žvalgyti skalūnų dujas, gyventojais reikia susitarti iš karto, o ne tada, kai jau ruošiamasi pradėti darbus.

„Manau, kad pokalbiai su bendruomenėmis turėjo prasidėti šiek tiek anksčiau – jau prieš galvojant apie investicijų pritraukimą ir prieš pradedant tam tikrus darbus tame regione. Bendruomenės nariai (apie skalūnų dujų žvalgybą. – ELTA) sužinojo tik tada, kai konkursas buvo praktiškai pusiaukelėje.

Tokiu atveju buvo pasinaudota ir tam tikrais politikais, suprantant, kad naujas Seimas pradėjo savo darbą. Tuomet buvo pradėti kiek skubotai teikti kai kurie įstatymų projektai. Reikia pripažinti, kad tiek kairioji, tiek dešinioji pusė kai kuriems iš tų projektų skubotai ir pritarė“, – ketvirtadienį interviu „Žinių radijui“ sakė A.Butkevičius.

Premjeras paneigė pasklidusius gandus, kad skalūnų dujos bus apmokestintos didžiausiu pasaulyje 40 proc. baziniu mokesčiu.

„Susitikimo metu (su „Chevron“ atstovais. – ELTA) aš pasakiau, kad 40 proc. tikrai nebus. Bus 15-20 proc. maksimali riba. Gal ir viršydamas šiek tiek savo įgaliojimus pasakiau, kad bus elgiamasi pagal tarptautinę praktiką ir bus atsižvelgta į mokesčius šiai veiklai kaimyninėse valstybėse“, – teigė A.Butkevičius.

ELTA primena, kad antradienį Aplinkos ministerijoje vykusiame komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas skelbti naują skalūnų dujų žvalgybos konkursą.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad iš konkurso pasitraukus vieninteliam dalyviui – JAV kompanijai „Chevron“ – nebėra galimybių tęsti ankstesnio konkurso.

Vis dėlto nebuvo atsisakyta minties žvalgyti skalūnų dujas Lietuvos teritorijoje.

„Atsisakydami ieškoti skalūnų dujų ar naftos pasielgtume neteisingai visos Lietuvos atžvilgiu“, – sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

ELTA jau pranešė, kad pirmadienį ministras sakė, jog, paskelbus naują konkursą, jame galės dalyvauti visos pasaulio kompanijos, atitinkančios numatytus kriterijus, tarp jų yra ir „Chevron“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.